Головні Новини
Подобається

В Україні суттєво подорожчали овочі: наскільки змінився “борщовий набір” українців

07/11/2018
В Україні суттєво подорожчали овочі: наскільки змінився “борщовий набір” українців

В Україні суттєво подорожчали овочі: буряк в 2017 році коштував 4 грн, зараз – 7,5, а вартість капусти виросла з 2 грн до 7. Ціна моркви нестабільна: на початку місяця перевалила за 10 гривень, а в кінці жовтня впала – до 6, 50 грн. 

"Коли ціна зростає дуже стрімко слід очікувати імпорту. Як уже сталося, наприклад, з морквою, яка зараз заїжджає з Білорусі. Тому ціна на моркву пішла, до речі, вниз" – пояснює експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

А чому ж білоруси не везуть нам свою славнозвісну картоплю? А відповідь проста: народна конкуренція. Картопля котиться весь рік рівненько на позначці 6 гривень.

"Українці економні, вирощують її на присадибних ділянках в своїх приватних господарствах, тому української картоплі в промисловому еквіваленті близько 10%, а на присадибних господарствах – близько 90%. Тому картоплею українці забезпечені завжди", – розповідає заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

А ось про цибулю, як кажуть в народі: сльози заважають говорити. Цінники рекордні. Якщо на оптових ринках її продають по 10 гривень за кілограм, то в магазинах і на базарах просять 12 і більше. А тепер разом порахуємо ціну борщового набору.

Рахуємо по-мінімуму. Капуста 7 гривень, буряк – 7 гривень, картопля – 6 гривень, морква – 10, цибуля – 10, разом – 40 гривень. І це якщо готувати борщ пісний – без м'яса (90 гривень за кілограм), сала (70 гривень кілограм) і квасолі (30 гривень за кілограм). Оскільки з цими інгредієнтами національна страва українців обійдеться майже в сотню гривень.


                         



Коментарі