Махінації
Подобається

Шахраї на кожному кроці: як безпечно винайняти квартиру?

20/07/2018
Шахраї на кожному кроці: як безпечно винайняти квартиру?

Афери з оренди квартир можна зустріти кожному кроці. Як розпізнати шахраїв і вберегтись від тяганіні з оформленням квадратних метрів?

 

… Шукати квартиру довелося терміново. В інтернеті Знайшла Цілком непоганий варіант – однокімнатна за СЕРЕДНЮ ціну, та ще й недалеко від метро.
Власник квартири по телефону сказав, що квартира вільна й заїхаті можна вже за кілька днів. Аби не втрачати час, фото документів одразу надіслав на телефон.
В принципі, вийшла досить зручне: сидячи на работе, я вже переглядала копії його документів и свідоцтво про право власності на квартиру. У відповідь відправила свої копії паспорта та коду.
Найцікавіше почалося пізніше. У реєстрі майнових прав жодних даних про власність господаря квартири не виявило.
За допомогою прізвища й фото вийшло знайти "орендодавця" в соцмережах, щоправда він і не здогадувався про те, що має та здає квартиру.
Виявило, що раніше людина шукала квартиру, надала незнайомому орендодавцю свої дані…


Афери з оренди квартир трапляються на кожному кроці. Якщо вас не спіткала така доля, значить гарантовано на цей прийом попадався хтось із ваших друзів або родічів.
Саме тому я спробувала розібратіся, як розпізнати шахраїв и уберегтіся від тяганіні з оформленням квадратних метрів.
Погодьтеся, знімати житло доводилось практично кожному. Купівля квартири Досить серйозно питання и фінансові можливості далеко не завжди дозволяють вірішити його у бажані терміни.
Оренда в цьому випадка – чудова можлівість мати дах над головою. А, якщо ціна низька, можна ще й відкладати на власне гніздечко.
Скажу чесно, після закінчення університету мені й самій не раз доводилося шукати квартиру. Тільки одна справа – змінюваті житло через непорозуміння із господарями, а інша – потрапити на гачок аферістів и залишитись на вулиці, та ще й без грошей.

Шляхи обману
Аферисти не стояти на місці та з кожним днем ​​все более розвіваються в умінні розвести вас на гроші.
Серед всілякіх схем обманів дві залішаються особливо популярними.
Ключовий спосіб обманути вас – представитись брокером.
Найчастіше псевдоброкери розміщують оголошення, пропонуючі свои послуги відносно пошуку квартири за передплатою.


– Шахраї просять скинутися на карту, например, 500 гривень. Навзаєм аферист обіцяє надіслаті ПЕРЕЛІК адресів, у якому буде вказано квартири, які знаходяться в оренді.
До того моменту, коли людина Відправила гроші на картку, аферист зникає, – розповідає адвокат Сергій Костиря.


Важліво розуміті, що такі злочини довести дуже складно. Коли людина перераховує гроші на картку, вид платежу не вказується.
Саме тому 99% подібніх афер залішаються безкарними.
Чи не менш поширеним залишається махінація, коли аферист знімає квартиру, а потім здає її вам. Ну або ще комусь.


– Коли аферисти орендують житло вони, звичайно ж, захочуть побачити документи. Зроблять копію або сфотографують і тоді, роздрукують.
Після того, як шахраї знімають квартиру, вони кілька разів можуть здати її в оренду іншім людям. За передплатою або без неї. Післе цього аферист зникає, – пояснює Костиря.


Коли орендатори починають шукати справжнього власника житла, нею віявляється зовсім інша людина, що не підписувала з вами жодних договорів про оренду. Довести що-небудь у цьом випадка практично нереально.

Як уберегтіся від афери
Не довіряйте випадковим брокерам та уникайте усних домовленностей, запевняє адвокат Сергій Костиря.

Давайте без договору. Я вам дам адреси, ви мені давайте гроші! – Фраза, від якої потрібно тікати тікаті.
Якщо ви потрапили у халепу та натрапили на аферістів, то не зможете пред'явити брокеру жодних претензій.
Усі Ваші Дії мають бути зафіксовані на папері. Якщо ви користуєтесь послугами брокера, договір посередницьких послуг обов'язковий.

Документ дозволити Вимагати компенсацію у разі Шахрайство.

Якщо у вас є знайомі адвокати, попросіть їх перевірити всі документи. Є знайомий нотаріус – нехай він перевірить обмеження або обтяження на жітловій площади.

Як все-таки "попався". Що робити?
Згодна, зі сторони будь-яка подібна ситуація виглядає легкою і зрозумілішою. У нашому випадку жертва вчасно розкусила аферу та припинила спроби шахрая нажитись на ній.
Щоправда, поки невідомо, де тепер гуляють копії документів, і чи не обернеться такий проступок таємно оформленим кредитом.
За словами адвокатів, будь-яка афера з орендою квартири – кримінальні діяння, за які можна понести покарання, тому потрібно негайно звертатися у поліцію.
У полиции зізнаються, скарги стосовно оренди житла надходять досить часто. Однак назвати конкретну цифру правоохоронці не змогли.
Окрему статистику про квартирних аферистів не ведуть.

 

Автор: Марина Корзун


                         



Коментарі