Головні Новини
Подобається

Стаж за умови неповного робочого дня: все, що ви повинні знати, щоб отримати пенсію

13/07/2018
Стаж за умови неповного робочого дня: все, що ви повинні знати, щоб отримати пенсію


При нарахуванні пенсії деяким українцям неправильно розраховують коефіцієнти зарплати, що призводить до зменшення розміру пенсії. Чи законно вчиняють у Пенсійному фонді, відмовляючись перерахувати коефіцієнт зарплати з урахуванням довідки про зарплату під час роботи, наприклад, на неповну ставку (0,5 і 0,6 ставки).  

Що стосується розрахунку коефіцієнта зарплати за періоди роботи на неповну ставку, то в Пенсійному фонді його рахують правильно, пише «Судово-юридична газета».

Механізм розрахунку коефіцієнта зарплати прописаний у статті 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Коефіцієнт зарплати визначається за кожен місяць.

Сума доходу за кожен місяць, з якого сплачено страхові внески, ділиться на середню зарплату по країні в цьому місяці. В даному випадку не важливо, яка сума доходу, і не важливо, працювала людина на повну ставку чи ні.

Безумовно, у вищевказаному випадку такий підхід не здається справедливим. Однак на законодавчому рівні наразі прописаний лише такий механізм визначення коефіцієнта зарплати.  


Згідно з чинним законодавством, для отримання мінімальної пенсії за віком чоловікам необхідно мати не менше 35 років страхового стажу, а жінкам – не менше 30 років.

Ця норма діє з 1 жовтня 2011 року. Раніше для отримання мінімальної пенсії чоловікам досить було мати 25 років стажу, а жінкам – 20 років. З цього року тим, у кого немає навіть 25 років стажу, пенсію в 60 років не призначають взагалі.

Наявність 28 років стажу дозволило оформити пенсію за віком своєчасно, тобто в 60 років. Але відсутність 35 років страхового стажу не дає права отримувати хоча б мінімальну пенсію за віком (зараз це 1452 грн).

При наявності страхового стажу меншої тривалості мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу.


                         



Коментарі