Економіка України
Подобається

Накопичувальна пенсія: Що потрібно знати кожному українцеві

02/07/2018
Накопичувальна пенсія: Що потрібно знати кожному українцеві

НКЦПФР схвалила проект закону «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення», інформує прес-служба Комісії.

Документ був розроблений Робочою групою, до складу якої крім фахівців регулятора увійшли представники інших державних органів, Світового банку в Україні та Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

Слід нагадати, що Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2017 року №723-р «Про затвердження плану заходів із запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування на 2017-2018 роки» НКЦПФР уповноважена розробити та подати до Кабміну проекти законодавчих змін з певних напрямків, які стосуються запровадження в Україні накопичувальної системи.

ПОПУЛЯРНЕ: Затримка туристів в аеропорту “Київ”: Два рейси до сих пір не вилетіли

На першому етапі Робочою групою була підготовлена Концепція розбудови накопичувального (другого) рівня системи пенсійного забезпечення. Документ виносився на чисельні публічні обговорення із залученням представників органів виконавчої влади, народних депутатів, експертних кіл, великого бізнесу, представників ринку капіталу, саморегулівних організацій тощо. Такі обговорення відбувались не лише на базі Комісії, а й Національного банку, Міністерства соціальної політики, Світового банку, бізнес-асоціацій, серед яких EBA, AmCham та інші. Проект Концепції обговорювався також на засіданні Цільової команди з упровадження реформ фінансового сектору України. Для ознайомлення з проектом Концепції широкого загалу його було опубліковано на веб-сайті Комісії.

Наразі триває другий етап – робота над законопроектом.

Проект закону визначає правові, економічні та організаційні засади загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення в Україні та регулює правовідносини, пов’язані з цим видом діяльності.

Згідно з ним, суб’єктами системи накопичувального пенсійного забезпечення є:

– Накопичувальний фонд;

– Пенсійний фонд України в частині адміністрування системи накопичувального пенсійного забезпечення;

– авторизовані компанії з управління активами, які мають право на управління активами системи накопичувального пенсійного забезпечення;

– авторизовані зберігачі, які мають право на здійснення зберігання активів системи накопичувального пенсійного забезпечення;

– авторизовані недержавні пенсійні фонди;

– страхові організації, які уклали договори страхування довічної пенсії з учасниками системи, страхування ризику настання інвалідності або смерті учасника системи;

– платіжні представники;

– учасники системи;

– авторизовані адміністратори;

– аудитори;

– особи, які надають консультаційні та агентські послуги в системі накопичувального пенсійного забезпечення, відповідно до вимог, встановлених Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Більш детально – у проекті закону «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення»


                         



Коментарі