Головні Новини
Подобається

Вже з 1 липня вступають в дію правила округлення суми в чеку. Що це означає

22/06/2018
Вже з 1 липня вступають в дію правила округлення суми в  чеку. Що це означає

З 1 липня 2018 року набирає чинності постанова Національного банку України №25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів».

Відповідно до неї, юридичні та фізичні особи, які здійснюють підприємницьку діяльність, в разі відсутності монет дрібних номіналів, можуть проводити заокруглення суми в чеку. 

Популярне: “У першу неділю липня”: В Україні з’явилось нове церковне свято

Однак, на даний момент відсутня роз'яснення щодо того, як повинна вестися касова та бухгалтерська документація після заокруглення. А саме:

– яка сума повинна передаватися в касових чеках для ГФС (до або після округлення)

– яку суму потрібно вказувати при реєстрації податкових накладних в електронній системі;

– буде в принципі система мати можливість зареєструвати накладну з округленням;

– буде проходити коригування безперешкодно, адже іноді компаніям доводиться здійснювати повернення товарів і вносити зміни в податкові накладні.

Європейська Бізнес Асоціація підтримує дану ініціативу. У той же час, ми звертаємося до Національного банку України, Міністерства фінансів України та Державної фіскальної служби з проханням не застосовувати штрафні санкції за порушення касової дисципліни в зв'язку з відсутністю роз'яснення до постанови №25 до моменту, поки відповідний документ буде підготовлений і оприлюднений. Це принципово важливе питання. Спочатку потрібно фіналізувати законодавство, а вже потім карати за його невиконання.


                         



Коментарі