Економіка України
Подобається

Податок на землю: як бути пенсіонерам?

05/06/2018
Податок на землю: як бути пенсіонерам?

Один з видів місцевих податків – податок на землю. Його щорічно повинні сплачувати власники земельних ділянок, землекористувачі, власники земельних часток (паїв) та власники нежитлових приміщень (їх частин) в багатоквартирних житлових будинках.

Відповіді на основні питання по земельному податку читайте в нашому матеріалі.

Популярне: Vodafone запропонував українцям нові тарифи

1. Що є підставою для нарахування земельного податку?
Згідно зі статтею 286 Податкового кодексу України, підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Власники землі та землекористувачі сплачують податок на землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

2. Який порядок розрахунку плати за землю?
Нарахування фізичним особам сум податку проводиться податковою інспекцією за місцем знаходження земельної ділянки. До 1 липня поточного року платнику надсилають (вручають) за місцем реєстрації податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

Платники податків мають право звернутися з письмовою заявою до податкової інспекції за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:
розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та (або) користуванні платника податків;
права на користування пільгою щодо сплати податку;
розміру ставки податку;
нарахованої суми податку.
При виявленні розбіжностей між даними податкової служби та даними, підтвердженими платником податків (на підставі документів на право власності і користування пільгою), протягом десяти робочих днів проводиться перерахунок суми податку. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

3. Які терміни встановлені для сплати податку на землю?
Фізичні особи повинні сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
За затримку сплати податку до 30 днів стягується штраф 10%, більше 30 днів – 20% від суми податкового боргу.

4. У кого є пільги на оплату земельного податку?
Згідно зі статтею 281 Податкового кодексу України, від сплати земельного податку звільняються:

інваліди I та II групи;
фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
пенсіонери (за віком);
ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Увага! Право на пільгу для пенсіонерів за віком виникає з моменту призначення пенсії (з дня досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією надійшло не пізніше трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку). Власники земельних ділянок, які вийшли на пенсію не за віком (пенсія призначена за вислугу років, по інвалідності і т.д.), мають право на користування пільгою щодо сплати земельного податку після досягнення пенсійного віку.
Звільнення від сплати податку поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:
для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;
для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;
для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;
для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара;
для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара.
***
І на закінчення – важлива новина. З 17 липня 2018 року набирає чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України, яким внесено зміни до Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів (нагадаємо, що на її основі розраховується податок на землю).
Порядком передбачено, що для земельних ділянок, інформація про які не внесена до Державного земельного кадастру (держземкадастр), а також якщо у відомостях Держземкадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель, при розрахунку нормативної грошової оцінки земельної ділянки застосовується коефіцієнт 3,0. Платники зазначених категорій повинні подати до податкової нову довідку (витяг) про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.


                         



Коментарі