Економіка України
Подобається

“Гроші з повітря?”: як в Україні можна заробити капітал у сфері консалтингу?

22/05/2018
“Гроші з повітря?”: як в Україні можна заробити капітал у сфері консалтингу?

У нашій країні багато у кого немає капіталу, щоб започаткувати власну справу. Але ж гроші – це ще не все. Дехто примудряється робити гроші з повітря. Або майже з повітря. Тобто, займається консалтингом.

Консалтинг – величезна індустрія. В Україні активний попит мають: стратегічне, операційне консультування, юридичний напрямок та фітнес-консультації. 

Популярне: Прийдуть не лише до субсидіантів: Хто з українців під прицілом нової системи верифікації пільговиків

Майже десять років тому Артем Афян – випускник юридичного факультету – разом із фінансовими партнерами створив консалтингову компанію. В Україні вона входить у топ-5 у питаннях IT-технологій та безпеки бізнесу.

«Можна триматися в тіні, можна будувати звичайний системний бізнес із бухгалтерією, з CRM-системами. Коли йдеться про структуру, ти вже маєш бути білим», –  каже Артем Афян, керуючий партнер юридичної компанії Juscutum. Година консультації особисто в Афяна, як у керуючого партнера, коштує приблизно $10 тис. Усе залежить від клієнта і його потреб.

Причому компетенція цього фахівця не закінчується Україною. Афян має клієнтів, жодним чином із Україною не пов’язаних. Це замовники з Північної Африки, Ізраїлю, США.

Звісно, будь-який бізнес – це сукупність факторів: рівень бажаного доходу, витрати – відповідно до яких уже може варіюватися пропозиція на ринку.  У сфері юридичного консалтингу різниця у гонорарах дуже велика. Тут ставки, за даними юристів, коливаються  від  500 до 10 тис. грн.

Щоб заявити про себе й закріпитися на ринку консалтингу – потрібні серйозні зусилля. Але золотих гір ніхто не обіцяє. Якщо подивитися, наприклад, топ-100 найбагатших людей України, представника консалтингу серед них немає. Ідентична ситуація і в топ-100 найбагатших людей світу.

Якщо в середині 2000-х років українська економіка зростала, було багато грошей, ці гроші треба було витрачати. Чимало компаній намагалися витратити їх з розумом. У цьому їм допомагали консультанти. «Потім були тяжкі часи, коли сталася фінансова криза. І багатьом компаніям стало не до розвитку. Їм було важливо вижити. Хоча і в цій ситуації теж потрібен хороший консультант», – згадує Іван Компан, засновник First Kyiv Investment Club.

В цій сфері можна заробляти і на фітнес-консультуванні. Завдання фахівця в основному пов’язані з фігурою: корекцією фігури або ваги. Для цього розробляється програма занять. Консультація фітнес-тренера в Україні коштує у середньому – $50. Це ціна за розроблену особисто для вас програму та час самого тренера. Щоправда, попит наші інструктора мають здебільшого у іноземців, каже фітнес-тренер Антон Гречанюк.

Отже, бізнес-консалтинг – доволі перспективна сфера. Але в Україні ще не настільки розвинена, як у світі. Тож, зараз чудовий момент, щоб закріпитися на ринку і набратися досвіду, який тільки додасть нулів до вашого гонорару.


                         



Коментарі