Економіка України
Подобається

Стало відомо, хто з українців повинен декларувати свої доходи

20/05/2018
Стало відомо, хто з українців повинен декларувати свої доходи

За даними Мінсоцполітики України, в Україні нерідко подружжя, які перебувають в офіційному шлюбі, прописані за різними адресами. З травня 2018 року для оформлення субсидії тепер необхідно декларувати доходи всіх членів сім’ї (що знаходяться в декреті або на пенсії, дітей, а також тих, хто зареєстрований за іншою адресою).

У Мінсоцполітики запевняють, що таким чином «держава реагує на соціальну несправедливість і турбується про возз’єднання українських сімей».

Однак, за словами юристів, проблема полягає не в тому, як без помилок задекларувати свій дохід, а в тому, як визначити, який саме дохід потрібно декларувати.

Спадщина. Нерухомість, антикваріат, коштовності, цінні папери, готівка або гроші на рахунку банківської установи, іпотечні сертифікати. При цьому батьки, подружжя і діти спадкодавця не обкладаються податком. Те ж відноситься до інвалідів I групи. 5% суми від отриманої спадщини у вигляді податку заплатять інші спадкоємці. 15% податків сплачується, якщо спадщина отримана від резидентів інших країн.

Популярне: У Раді пропонують збільшити українцям зарплати. Дізнайтесь за рахунок чого

Подарунки, отримані від фізосіб. Оподатковуються так само, як і спадок.

Виграші та призи. Гроші, виграні в лотерею, підлягають декларуванню та обкладаються податком в розмірі 30% від суми виграшу.

Інвестиційні доходи. Відсотки по депозитах і ощадних сертифікатах обкладаються 15% податком.

Майно. Дохід від продажу об’єктів рухомого та нерухомого майна оподатковується 5% від суми виручки.

Інші доходи. Доходи, отримані від професійної діяльності, дохід за зданий брухт дорогоцінних металів, благодійна допомога, що перевищує суму 1710 гривень на місяць, дохід від здачі нерухомості в оренду підлягає декларуванню та обкладається 15% податком.

Тим громадянам, які працюють неофіційно і не мають довідки про доходи, органи соцзахисту будуть вважати дохід в розмірі 5100 гривень на місяць (сума 3 прожиткових мінімумів).

До категорії «добровільного» декларування відносяться випадки успадкування майна від далеких родичів (за яким нотаріуси не зобов’язані утримувати податок на доходи фізосіб – ПДФО), а також інвестиційний дохід і іноземний дохід (в тому числі грошові перекази від батьків, чоловіка, родичів). З точки зору норм податкового та сімейного законодавства, останній випадок можна трактувати як рух грошей всередині сім’ї.

В отриманні субсидії відмовлять, якщо сукупний дохід сім’ї передбачає отримання субсидії, але при цьому:

– у власності сім’ї перебуває автомобіль, якому менше 5 років;

– у власності сім’ї перебуває будинок площею понад 200 кв. метрів або квартира площею більше 120 кв. метрів.


                         



Коментарі