Економіка України
Подобається

З 1 січня 2019 року субсидії населенню надаватимуть…”: У Кабміні розповіли про нововведення

23/04/2018
З 1 січня 2019 року субсидії населенню надаватимуть…”: У Кабміні розповіли про нововведення

Мінсоцполітики пропонує впровадити два механізми надання державної допомоги

Монетизація субсидій здійснюватиметься в один етап – з 1 січня 2019 року субсидії населенню надаватимуть готівкою.У той же час, Мінсоцполітики готує зміни в системі субсидування. Про це повідомив директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко, передає УНН.

Популярне: Перший раз в перший клас: чому батьки не задоволені новими правилами прийому до школи

"Монетизація субсидій передбачає один етап. Згідно із законодавством, з 1 січня 2019 року виплати пільг і субсидій повинні здійснюватися готівкою безпосередньо споживачеві. Такі виплати можуть здійснюватися на основі різних підходів щодо окремих видів споживачів: наприклад, є види послуг, що надаються централізовано, і тут досить складно працювати зі споживачем (централізоване опалення, водопостачання тощо). Тому ми плануємо зробити два різних механізми: віддавати кошти населенню як виплату і перераховувати на певні рахунки в банках, забезпечувати цільове використання цих коштів", – розповів Музиченко.

Як уточнив Музиченко, безпосередньо монетизація не вплине на показники субсидій: ні на розмір, ні на кількість. Однак, за його словами, в Мінсоцполітики, працюють над зміною параметрів призначення субсидій населенню.

"Остаточне рішення за урядом, але ми зараз працюємо над цим. Оскільки сьогодні ефективність програми надання житлових субсидій залишає бажати кращого. Для підвищення ефективності … ми розробляємо зміни, які дозволять стимулювати окремі категорії населення мати офіційне працевлаштування, демонструвати офіційні доходи і т. ін.", – додав Музиченко.

Як відомо, деякі українці відмовляються від "білих" доходів, зокрема, щоб зберегти субсидії.

"Допомога з безробіття, тіньова зайнятість де-небудь і субсидія сьогодні – набагато вигідніші, ніж просто біла зарплата, з якої відрахують частину податків і значну суму на "комуналку". Крім того, є й інша причина неохоти офіційно оформлятися на роботу. Люди не розуміють, куди йдуть їхні податки, а тому не хочуть їх платити", – пояснила експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

Нагадаємо, за даними Держстатистики, субсидій на ЖКГ і так нараховують все менше: середній розмір допомоги на одне домогосподарство в січні 2018 році становив 1 164 грн, або на 23% менше, ніж в січні 2017 р.
 


                         



Коментарі