Економіка України
Подобається

Доплати у розмірі 1500 тис. грн.: Гройсман повідомив кому до 1 травня перерахують пенсії

19/04/2018
Доплати у розмірі 1500 тис. грн.: Гройсман повідомив кому до 1 травня перерахують пенсії

До 1 травня всі військові пенсіонери отримають перерахунок – Гройсман

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що до 1 травня всі військові пенсіонери отримають перерахунок пенсій.

Про це він сказав під час зустрічі із регіональними ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Таким чином, майже 500 тис. пенсіонерів отримають доплати до своєї пенсії на близько 1500 тис. грн. До 1 травня всі військові пенсіонери отримають перерахунок”, – сказав Гройсман.

Він нагадав, що уряд знайшов механізм вирішення цього питання та змінив систему.

Раніше віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив, що перерахунок здійснено вже у 90% військових пенсіонерів.

Популярне: Прогрес на “Укрпошті” – карткові термінали нарешті з’являться у всіх відділеннях

Пенсійний фонд із другої половини березня розпочав виплати перерахованих пенсій військовослужбовцям. Пенсії підвищуватимуться поетапно. На першому етапі, починаючи з 1 січня 2018 року, пенсії для військовослужбовців підвищаться в середньому на 1500 грн. З 1 січня 2019 року пенсії зростуть у середньому ще на 750 грн. І з 1 січня 2020 року – ще в середньому на 750 грн. Таким чином, за два роки військові пенсії зростуть приблизно вдвічі. На сьогодні середня пенсія військових становить 2898,41 грн.

Перерахунок пенсій у квітні стосується не лише військових пенсіонерів, а й тих осіб, які станом на 1 березня 2018 року набули додаткового страхового стажу 24 місяці, або на цю дату пройшло не менше двох років після призначення чи попереднього перерахунку пенсії.

Надалі такий перерахунок буде проводитись автоматично щороку 1 квітня, при якому враховуватиметься увесь наявний на цей момент стаж. Директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду Олена Охріменко детальніше пояснила новації перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам. За її словами, існує дві категорії людей, яким потрібно робити перерахунок пенсій, а відповідно – і два види розрахунку.

Одна категорія – це ті, хто пропрацював повних 24 місяці від попереднього перерахунку або призначення. Ці люди мають право на проведення перерахунку пенсії за стажем і за заробітною платою. Оскільки у деяких працюючих пенсіонерів заробітна плата була невисокою, і це може негативно вплинути на підсумкову цифру, то спосіб перерахунку буде обиратися такий, що буде більш вигідним для пенсіонера.

Тобто: або це буде розрахунок за стажем і платнею, або лише за стажем.

Інша категорія – це пенсіонери, які після призначення чи перерахунку пенсії не відпрацювали два роки.

“Наприклад, пенсію призначено в 2016 році, особа пропрацювала 5 місяців, звільнилась і не звернулась до органів Фонду по перерахунок. Ось для цієї категорії необхідно дорахувати цей стаж, навіть якщо особа не має 24 місяців страхового стажу, але пройшло два роки після призначення чи перерахунку пенсії. У такому разі перерахунок проводиться лише за страховим стажем”, – сказала Олена Охріменко, додавши, що перерахунок вже проведено, і з 1 квітня люди по Україні отримують виплати перерахованих розмірів пенсій.

За 10 років понаднормового стажу – не більше 107 гривень доплати.  Що ж буде із доплатами за понаднормовий стаж? Попри чутки, що надбавка за понаднормовий стаж може збільшитися, у Пенсійному фонді говорять, що наразі вона залишається такою, як і була раніше. Згідно з давно діючим законом, за кожний повний рік страхового стажу – понад 35 років чоловікам і понад 30 років жінкам – пенсія за віком збільшується на 1% від розміру основної пенсії, але при цьому не більше розміру мінімальної пенсії за віком. А мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тобто і тут – все залишилось, як було.

Світлана Шута, начальник управління методологічного забезпечення департаменту пенсійного забезпечення ПФУ пояснює, що прожитковий мінімум для доплати працюючим пенсіонерам за понаднормовий стаж не зазнає змін залежно від періодичного зростання прожиткового мінімуму: “Для всіх працюючих пенсіонерів, які не змінювали місце роботи після виходу на пенсію, нині застосовується прожитковий мінімум, зафіксований на 1 вересня 2015, який становить 1074 гривні”. Але якщо, наприклад, працівник після призначення пенсії змінив місце роботи, приміром, у вересні 2017-го, то прожитковий мінімум для розрахунку доплати за понаднормовий стаж для нього фіксується вже станом на 2017-й рік у 1312 гривень.

“Якщо ж працюючий пенсіонер сьогодні звільняється і приносить до Пенсійного фонду довідку про звільнення, то отримує доплату за понаднормовий стаж по розрахунку за прожитковим мінімумом, який встановлено на сьогодні. І вже для непрацюючого пенсіонера доплата за понаднормовий стаж починає змінюватися відповідно до прожиткового мінімуму”, – продовжує Світлана Шута.

Виходить, якщо працюючий пенсіонер має 10 років понаднормового стажу і не звільнявся з роботи після виходу на пенсію, то додатково отримає якісь 107,4 гривень до пенсії. Сума, кажучи відверто, смішна, як для заохочення подальшої праці шляхом її щорічного збільшення на 10 грн. 74 коп… До того ж, його можна бути отримати не через рік, а через два, щоправда, уже у вдвічі більшому розмірі – 21 грн. 48 коп… Єдині, хто можуть розраховувати на трохи більшу суму доплати за понаднормовий стаж – ті пенсіонери, які вийшли на пенсію до жовтня 2011 року (“пенсійна реформа 2011 року”) і відтоді не проводили перерахунок. Для них надбавка за понаднормовий стаж розраховується за стаж у понад 20 років для жінок і 25 років для чоловіків. Тобто якщо у такого пенсіонера 40 років стажу, то понаднормово йому зарахують не 5, а 15 років.


                         



Коментарі