Головні Новини
Подобається

Тільки зі згодою позичальника: як українці можуть зберегти знижену кредитну ставку

13/02/2018
Тільки зі згодою позичальника: як українці можуть зберегти знижену кредитну ставку

Українські позичальники отримали додаткову можливість зберегти знижену кредитну ставку за своїми позиками. Але це стосується тих, у кого в договорах з банками чітко виписаний регламент її перегляду.

Популярне: “Приват24 не працює”: дізнайтесь причину

"Якщо в банківському договорі зазначено, що людині повинні були подати письмове повідомлення про підвищення кредитної ставки і отримати його підпис на документі, а це не було зроблено, то суд повинен визнати підвищений відсоток незаконним і повернути старий. В цьому суть вказівки ВСУ. Банк (в даному випадку – Укрсоцбанк) не може просто відправити повідомлення в поштову скриньку клієнта, якщо це суперечить його власному договору. А якщо вже помилився, то повинен змиритися з тим, що людина буде платити менше – за старою процентною ставкою ", – пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

У таких випадках важливо, до чого було прив'язане підвищення кредитної плати. Навіть якщо в договорі описаний автоматичний перерахунок відсотків, у разі підняття облікової ставки Нацбанку, повинна чітко дотримуватися процедура повідомлення людини про зростання плати, розписана в його договорі.

До слова, з осені 2017 р центробанк вже тричі підвищував свою ставку (з 12,5% до 16% річних), так що позичальники отримують процентні повідомлення із загрозливою регулярністю.

"Українські суди дуже часто нехтували дотриманням банками їх власних договорів, і фінансистам часто сходили з рук порушення процедурних моментів. У нас була тяжба, в ході якої банківський юрист просто пред'явив запис про відправку повідомлення у внутрішніх документах фінустанови, і не довів його отримання. Підписи клієнта не було. Що ж тоді, судді цього і не треба було, він відмовився слухати наші аргументи про недоставлення листі ", – розповів керуючий партнер ЮФ" Можаєв і партнери "Михайло Можаєв.

Він також розраховує на те, що суди нижчих інстанцій будуть виконувати вказівки, викладені в правовій позиції ВСУ.

"Тим не менш, ми все-таки рекомендуємо людям посилатися не на сам договір, а на змінений Цивільний кодекс, який забороняє підвищення кредитної ставки в односторонньому порядку. Згідно з ним, на повідомленні про підвищення відсотка повинно бути два підписи – банківського працівника і клієнта. це буде означати, що людина погодився з новим умовою. Не інакше ", – підкреслив Можаєв.

Юристи розповідають, що в останні роки банки покращують будь-яку можливість побільше заробити на позичальниках. Але найчастіше користуються своїми можливостями по частині покарань.

"За перше нетривале прострочення по кредитному платежу людині зазвичай підвищують ставку десь на 2% річних, а потім йдуть куди більші санкції – відсоток можуть підняти з 15% до 30% річних. Ось так, і можна не просити про поступки. Структури на кшталт Приватбанку або Альфа-Банку дуже непросто вмовити на поблажки для позичальників і не тільки через їх принципову непоступливість, але ще і через розлад всередині самих банків. через перестановок в фінустановах відсутня злагоджена робота різних підрозділів, через це страждають люди. Хоча якщо дивитися в цілому по банківській системі, то фінансисти стали частіше йти на зустріч позичальникам і проводити реструктуризацію кредитів ", – резюмував Можаєв.
 


                         



Коментарі