«Мамо, хочу бути космонавтом»: Леонід Каденюк – лице української космонавтики

09/02/2018
«Мамо, хочу бути космонавтом»: Леонід Каденюк – лице української космонавтики

«Мамо, хочу бути космонавтом». Скільки разів батькам доводилось чути цю фразу від дітлахів.

Популярне: Підвищать пенсії для…”: Гройсман зробив нову заяву

Хлопців змалку приваблюють космічні простори. Однак виростаючи, вони часто покидають цю мрію, як щось нездійсненне, вважаючи це дитячими фантазіями. З Леонідом Каденюком все було не так. Український космонавт народився в буковинському селі Клішківці. Від мрії – до реалізації.


Так можна описати життєвий шлях Леоніда Каденюка. Він хотів відчути невагомість, побувати у космічному просторі і йому це вдалось.
Леонід Каденюк став першим і єдиним астронавтом незалежної України. Мрія про космос підштовхувала Каденюка зосереджено працювати над собою, розвиватись, зміцнюватись фізично. І дитячі мрії перетворились на мету, якої Каденюк досяг.
19 листопада 1997 року Леонід Каденюк на кораблі Nasa полетів у космос. З собою чоловік взяв тризуб, український прапор. Вперше у космічному просторі прозвучав наш Гімн.
Політ тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин і 1 секунду. Леонід Каденюк досліджував, як невагомість впливає на рослини.
Космонавт згадує, що надзвичайно радів невагомості. Також українець замислився над тим, як люди легковажно ставляться до довкілля. Побачивши легкий шар атмосфери, що окутує нашу планету, Леонід задумався, як люди засмічують планету використанням хімічної зброї тощо.

В багатьох інтерв’ю Леонід Каденюк зізнавався, що йому не було страшно летіти, навпаки, було неймовірно цікаво побачити планету Землю з ілюмінатора. Каденюка дійсно можна вважати унікальною людиною, яка побачила те, чого інші не зможуть. А ще цей чоловік – приклад мужності, цілеспрямованості й наполегливості.
Після повернення з польоту, Каденюк отримав звання Героя.
На превеликий жаль, 31 січня 2018 року Леонід Каденюк помер. Не стало людини-легенди несподівано. Чоловіку раптово погіршало в парку. Леонід Каденюк назавжди залишиться гордістю України та героєм в наших серцях, людиною, яка за роки незалежності зробила для України величезний вклад в науку.


                         



Коментарі