Головні Новини
Подобається

Новий стандарт: Автозаправкам приготували “сюрприз”

04/02/2018
Новий стандарт: Автозаправкам приготували “сюрприз”

З 1 лютого в Україні набрали чинності нові вимоги до якості газу, який продають на заправках. Новий стандарт ДСТУ EN 589  вводять в рамках гармонізації українського законодавства з нормативами Європейського союзу.

Проблеми назрівають у трейдерів та дрібних газозаправок, у водіїв, що їздять на блакитному паливі, а це майже 60 відсотків приватних авто. Справа у тому, що практично весь газ, що реалізується у нас, не відповідає стандартам якості, від чого страждають, перш за все, двигуни і системи автомобілів. Експерти постійно наголошують, що скраплений газ українських виробників не відповідає новому стандарту. Але наші газовики вже ведуть комплексну роботу по приведенню виробництва до вимог стандарту, щоб отримувати якісний продукт.  Російський газ, частка  якого на ринку значна, не відповідає навіть базовим вимогам стандарту через великий вміст сірки і вільної води. До України постачають паливо також з Білорусі і Казахстану. Їх продукт більш високої якості, особливо білоруський.

Популярне: Монетизація субсидій: коли почнеться і що треба знати

Перевіркою якості автогазу на АГЗС займеться Держекоінспекція та Держспоживінспекція, які наділені, зокрема, правом зупинити роботу об’єкта або вилучити товар з обороту, в разі, якщо він несе серйозну небезпеку громадським інтересам.

В минулому році влада Києва спромоглася ліквідувати нелегальні газові пункти і заправки для авто, де продавався майже суцільно неякісний продукт. Але АГЗС перекочували у столичну область. Успішно подолали цю проблему у Дніпрі. Експерти відзначають, що у великих містах перевірки матимуть швидкий ефект, хоча будуть складнощі в обмежений період. Складніше з малими містами, селами й газозаправочними пунктами на трасах.

Нагадаємо, влітку минулого року на українській енергетичній біржі скраплений газ значно зріс у ціні. Тоді ціна на автогаз підскочила на 11,9 тисяч гривень за одну тонну і становила 28,9 тис. грн.

Раніше також  прем’єр Володимир Гройсман доручив провести розслідування причин стрімкого підвищення цін на автомобільний газ. Також прем’єр-міністр заявив, що до 2020 року Україна має вийти на повне самозабезпечення всієї країни газом власного видобутку

 


                         



Коментарі