Економіка України
Подобається

Більше 27 тисяч перевірок: Стало відомо, до кого податкова прийде в першу чергу

12/01/2018
Більше 27 тисяч перевірок: Стало відомо, до кого податкова прийде в першу чергу

У ряду контролюючих структур виявилися розв'язані руки відповідно до Закону №1728

Прийняттям Закону України «Про Державний бюджет на 2018 рік» Верховна Рада продовжила мораторій на 2018 й рік.

У 2018 року бізнес очікують 27169 перевірок від різних контролюючих структур, найбільш масовими з яких стануть перевірки:

– Державної служби з питань надзвичайних ситуацій – 7917;

– Державна фіскальна служба – 6028;

– Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів – 5324;

– Державна служба України з питань праці та її територіальні органи – 5211;

– Державна екологічна інспекція України – 4118.

Популярне: "Порадили відмовитися від субсидії, якщо…": В уряді дали пояснення щодо використання державної допомоги

Найбільше відвідувань податківців очікується в Київській, Харківській і Одеській областях, а основними об'єктами їх перевірок стануть компанії, які займаються оптовою торгівлею, сільським господарством і будівництвом.

Одночасно органи ДФС зменшують кількість позапланових заходів – в 2016 році проведено 16,1 тис. позапланових перевірок, у 2017 році – 15,1 тис. таких перевірок.

Підрозділами аудиту органів ДФС за 11 місяців 2017 року порушникам законодавства донараховано грошових зобов'язань на суму 25,1 млрд. гривень, забезпечено узгодження 16,0 млрд., в тому числі 5,3 млрд. податку на прибуток і 4,3 млрд. податку на додану вартість.

Перевіряти, як пояснили в ГФС, будуть компанії, які мають найвищі критерії ризику, визначені наказом Міністерства фінансів України:

– рівень сплати податків нижче ніж в середньому по галузі;

– задекларована збитковість підприємства;

– зв'язок з контрагентами, які перебувають в стадії банкрутства, ліквідації або розшуку;

– є відмінності між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом.

Особливо «пощастить» компаніям, що працюють в сфері реалізації продуктів харчування, оскільки з квітня 2018 року набуває чинності закон 2042-VIII про державний нагляд за харчовими продуктами. Мораторій на перевірки з боку Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів на такі компанії діяти не буде. Більш того, перевірки можуть здійснюватися без попереднього попередження.

«Робиться це для того, щоб, наприклад, фальсифіковану продукцію не встигли прибрати з прилавків до приходу перевіряючих. Така продукція зустрічається навіть в шкільних і дошкільних установах. Тому ринок, в першу чергу, продовольчих товарів, пора взяти під контроль», – розповів голова Госпродпотребслужби Володимир Лапа.

Одночасно з цим перевіряючий господарський суб'єкт має право вести відеофіксацію перевірки для зниження корупційних ризиків.


                         



Коментарі