Економіка світу
Подобається

Німеччина полегшить в’їзд для трудових мігрантів

04/01/2018
Німеччина полегшить в’їзд для трудових мігрантів

У Німеччині за підсумками 2017 року зафіксовано рекордно низьке безробіття і рекордно висока зайнятість, і експерти впевнені, що в 2018 році бум на німецькому ринку праці продовжиться.

Це означає, що дефіцит кваліфікованих кадрів, особливо в деяких галузях і регіонах, буде і далі загострюватися, і фірмам доведеться ще активніше залучати іноземних фахівців, у тому числі з країн, що не входять до Євросоюзу.

За даними Федерального агентства з праці (BA), в грудні в ФРН налічувалося 2,39 тисяч безробітних, що на 183 тисячі менше, ніж у грудні 2016 року, і становить 5,3% працездатного населення. Середній показник за весь 2017 рік впав до 5,7% і виявився найнижчим з часу об'єднання Німеччини в 1990 році.

Популярне: Будьте уважні! Оголошено штормове попередження

У той же час на подальше істотне зниження рівня безробіття в Німеччині експерти вже не розраховують, тому, що в розвинених ринкових економіках показник приблизно в 5% вважається ознакою фактично повної зайнятості.

У той же час відповідно до опублікованого в самому кінці минулого року дослідження Федерального об'єднання середнього бізнесу (BVMW), 40% опитаних підприємств заявили, що їм через брак кваліфікованого персоналу вже доводилося відмовлятися від замовлень. А 89% підтвердили, що зазнають труднощів при пошуку потрібних співробітників.

Як зазначає видання, частина всіх цих вакансій, можливо, вдасться закрити за допомогою зареєстрованих безробітних, ще частина нових робочих місць займе молодь, проте внутрішніх трудових ресурсів для забезпечення зростаючої економіки країни сьогоднішньої Німеччини явно не вистачить.

Експерти одностайні: німецькому ринку праці потрібно постійне підживлення кваліфікованими іноземними трудовими мігрантами.

У той же час останнім часом вчені все частіше попереджають, що потенціал країн ЄС значною мірою вичерпано. Більш того, зростає ймовірність відтоку приїхали в Німеччину фахівців назад до себе на батьківщину.

Тому глава Федерального агентства з праці Детлеф Шелі в кінці минулого року заявив: "Скажу з усією певністю: без залучення працівників з третіх країн ми в найближчі роки не обійдемося".

Під третіми країнами маються на увазі держави, що не входять в ЄС. Зокрема, Індія, або, наприклад, Росія, Україна, Білорусь. З прийняттям закону про імміграцію процес залучення в країну трудових мігрантів має стати більш впорядкованим, а умови та критерії приймання іноземних працівників – більш прозорими й зрозумілими.

За прийняття такого закону ратують і бізнес, і вчені, і агентство з праці, і цілий ряд партій, проте поки не зрозуміло, коли та в якому вигляді він буде прийнятий, оскільки в Німеччині все ще немає затвердженого парламентом уряду, яке могло б розробити законопроект і винести його на голосування.

А тим часом дефіцит кваліфікованих кадрів наростає. В опублікованих 3 січня повідомленні для преси Федеральне агентство з праці вказує, що в 2017 році найбільша кількість вакансій було в таких галузях, як транспорт і логістика, збут, металообробка, машино- і автомобілебудування, енергетика, електротехніка, будівництво та охорону здоров'я (включаючи догляд за хворими і літніми людьми).


                         



Коментарі