Економіка України
Подобається

Що буде з тими, у кого немає газового лічильника: Рада прийняла новий законопроект

21/12/2017
Що буде з тими, у кого немає газового лічильника: Рада прийняла новий законопроект

Газорозподільні компанії зможуть встановлювати  загальнобудинкові лічильники природного газу тільки за згодою співвласників багатоквартирного будинку

Відповідні поправки (№5722) в закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» про порядок встановлення лічильників споживачам природного газу внесла Верховна Рада.

За цей закон проголосувало 325 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голсоов.

Крім того, прийнятий документ забороняє газовикам припиняти поставки газу в багатоквартирний будинок в разі ненадання співвласниками такого будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника. Відзначається, що газорозподільні компанії зобов’язані забезпечити установку саме індивідуальних лічильників газу, а не загальнобудинкових.

Закон також передбачає можливість самостійного встановлення індивідуальних лічильників газу побутовими споживачами з наступною компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за природний газ. Порядок такої компенсації буде встановлювати Кабмін.

 

Популярне: Українцям повернуть податки: Дізнайтесь як цим скористатись

 

Як зазначила народний депутат Олена Бабак (фракція «Самопоміч»), кошти на установку індивідуальних лічильників, кількість яких оцінюється на рівні близько 3 млн, газорозподільні компанії повинні отримати з тарифу, тому для згладжування зростання тарифу термін встановлення індивідуальних лічильників газу продовжений з 1 січня 2018 до 1 січня 2021 року.

У той же час в ході голосування депутати внесли правку, що при установці індивідуального лічильника в 2018 році компенсація за нього повинна бути виділена протягом 12 місяців.

Нагадаємо, вчора Рада провалила голосування за цей законопроект через що сьогодні ряд нардепів блокували трибуну з вимогою прийняти цей закон, що і було згодом зроблено.

 


                         



Коментарі