Головні Новини
Подобається

Українець в Литві може заробити до 65 тисяч гривень: за що та як платять такі гроші?

07/12/2017
Українець в Литві може заробити до 65 тисяч гривень: за що та як платять такі гроші?

Особливо привабливими для роботи є балтійські країни, які симпатизують нам через радянське минуле і проблеми з Poсією. Серед них найбільш лояльною до наших працівників є Литва, пише видання ОГО.

Легкі литовські візи. За даними литовської біржі праці, у 2012 році за дозволом на роботу для українців звернулося 1916 литовських роботодавців, у 2014-му – 3157, а в 2016-му – вже 6014.
 

До того ж Литва перебуває у топі країн, які з легкістю видають українцям багаторазові візи, зокрема робочі. Так, у 2016 році офіційний Вільнюс видав з 100% віз для українців – 80% багаторазових, у той час як Польща – 70%. Питома вага багаторазових віз терміном від 1 до 5 років в Литву зростає вже четвертий рік поспіль.

Показник відмов у оформленні віз українцям в 2016 році склав лише 0,2%. Також лояльними до наших працівників були консульські установи Австрії, Франції, Латвії та Угорщини – до 1% відмов.

Вакансії та оплата. Ринок вакансій Литви в основному орієнтований на чоловіків робочих спеціальностей. Іноді трапляються вакансії, на які приймають і жінок – швачки і продавці. Кваліфікованих фахівців інтелектуальних професій з України литовці не потребують, або принаймні не публікують таких пропозицій. Що ж стосується віку, то готові наймати робітників від 23 до 55.

Найбільше вакансій, запропонованих Литвою українцям, – далекобійники. Зарплату обіцяють від 46 до 65 тис. (графік 2-3 місяці на роботі, через місяць вдома). Працевлаштовують офіційно, навчаючи всьому необхідному і для поїздок надають машини класу EURO 5/6. Деякі фірми також надають житло і харчування. Як обов’язкову умову вимагають наявність посвідчення водія категорії С з 2009 року, Е – мінімум 1 рік.

Зварювальники на судноремонтних заводах Клайпеди отримують від 28 до 36 тисяч. Причому деякі фірми надають можливість навчання мистецтву зварювання в Одеському порту.

Великий попит також на будівельників, яким обіцяють зарплату 20-35 тис. за 9-годинний робочий день. Мулярам і бетонникам з профільною освітою платять до 35 тис. з проживанням за рахунок роботодавця.

Автослюсарям, автомеханікам і автоелектрикам, які в основному потрібні для обслуговування вантажних машин, обіцяють платити 20-30 тисяч. За 10-годинний робочий день. Монтажників запрошують на роботу з зарплатою до 25 тисяч. В основному – офіційно працевлаштовуючи в Україні і з необхідністю відряджень у Литву.

Працівники меблевих фабрик отримують в Литві від 16 до 30 тисяч з можливістю отримання премій за понаднормову роботу. Різноробочі, до яких низькі вимоги, отримують менше – до 20 тисяч.

Жінкам пропонують роботу швачками, на якій можна заробляти до 25 тисяч на місяць за 40-годинний робочий тиждень. При цьому вимагають вищу освіту і підписання контракту від двох місяців.

Крім далекобійників і будівельників, яким майже завжди гарантують житло і соцпакет, працівникам інших спеціальностей щастить менше. Тому наявність соцпакета, житла і харчування варіюється від фірми до фірми.

Особливістю литовсько-українського ринку праці є обов’язкова вимога до українських робітників, яку прописують у вакансіях великими літерами, – “Без шкідливих звичок”.

За скільки можна прожити? Життя в Литві дешеве у порівнянні з середньою вартістю проживання в Європі. Винайняти однокімнатну квартиру в Вільнюсі буде коштувати від 150 до 250 євро. Харчування обійдеться також дешевше, якщо купувати по акції та польські продукти, вистачить і 50-100 євро. Так, найдешевший білий хліб коштує 25 євроцентів, молоко – 54 євроценти. Але якщо ви палите або вживаєте алкoгoль, то економити не вдасться, оскільки підакцизні європейські товари відомі своєю високою ціною. Пачка сигapет коштуватиме від 3 євро, пляшка гоpiлки – від 5 євро.

Популярне: Відпустка для догляду за дитиною: як правильно оформити і які права мають батьки

Віза. Робоча віза типу Д, яку зазвичай вимагають для офіційного працевлаштування в Литовській Республіці, надається для багаторазового в’їзду в країну зазвичай мінімум на рік. Але деякі українські фірми мають кращі зв’язки з Польщею, через що замість литовської візи іноді оформляють польську. Також, незважаючи на безвіз, який надає можливість українцям перебувати 90 днів протягом 6 місяців в Європі, деякі фірми взагалі обходять видачу віз. Тобто робітника можуть офіційно працевлаштувати на українській фірмі і на 2-3 місяці відправити у відрядження до Литви за біометричним паспортом.

Агенства. Для працевлаштування найчастіше українці звертаються в рекрутингові агентства, які співпрацюють із зарубіжними фірмами. Послуги таких фірм платні, і зазвичай включають оплату за допомогу в оформленні запрошення і візи, страхування і оплату за саму вакансію, яку знаходить агентство. Якщо вам вакансія не підійшла, то агентства безкоштовно зобов’язуються знайти вам іншу вакансію. За такі послуги доведеться заплатити від 3 до 5 тис. гривень.


                         



Коментарі