Головні Новини
Подобається

Небезпечні для життя новобудови: на чому економлять забудовники

29/10/2017
Небезпечні для життя новобудови: на чому економлять забудовники

Українські забудовники економлять на всьому, заманюючи покупців цінами, а в підсумку продають будинки, які можуть впасти від вітру.

Популярне: “Листи щастя” і засідки: які нововведення кардинално змінять життя водіїв в Україні​

На українському ринку нерухомості почали з’являтися небезпечні для життя новобудови. Мало того, що у них не все в порядку з документами, так ще і зводяться вони з порушеннями всіх можливих будівельних норм. Радує одне – поки що таких житлових комплексів небагато.

«Один з таких нещодавно виявили недалеко від столиці. Порушень багато, і вони реально небезпечні для життя. Такий будинок може завалитися від невеликого підземного поштовху або навіть від сильного пориву вітру. Настійно рекомендую перевіряти, чи дотримувалися заходів безпеки при будівництві в зацікавивших покупців будинках », – застерігає директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич.

Економлять недобросовісні забудовники практично на всьому: починаючи від будматеріалів і закінчуючи радіаторами і проводкою. Причому «комплектація» квартири може змінюватися ще під час будівництва, навіть якщо в підписаних з покупцем документах значилися зовсім інші позиції.

Підозрілі будинку можна виявити також і по сильно заниженій ціні, на яку так охоче біжать покупці.

Ціни йдуть вгору

За прогнозами Мінрегіонбуду, середня вартість зведення квадратного метра в майбутньому році в середньому по країні складе 12 171 грн. По Києву ця цифра складе близько 14 340 грн / кв.м. Але для розуміння кінцевої вартості квадрата квартири сюди варто додати ще й витрати на відведення земельної ділянки, погодження проектної документації і т.д.

«Якщо спробувати приблизно оцінити вартість будівництва житла відповідно до будівельних норм, то до цієї цифри можна додавати ще до 20%. Тому, наприклад, в столиці, в 2018 році квадратний метр дешевше, ніж за 16-17 тис. грн., Ви не знайдете», – каже Грусевич.

В цілому, кажуть ріелтори, за цей рік ціни на первинному ринку трохи просіли в доларі, але не змінилися в гривні. І далі дешевшати нові квартири навряд чи будуть, незважаючи на падіння попиту, що намітилося ще з весни цього року.

Трохи заощадити у покупців вийде хіба що на хвилі новорічних акцій, яких, до слова, в цьому році буде не так багато, як раніше. На такі кроки зараз йдуть в основному тільки ті забудовники, які лише виходять на ринок з продажем, або ті, кому потрібно розпродати залишки квартир, кажуть ріелтори.

Шукають менше й дешевше

За словами експерта, в цьому році українці найчастіше купували собі квартири в економ-сегменті. Якщо ще в минулому році покупцям більше до душі і гаманцю були одно- і двокімнатні квартири за $ 25-60 тис., То зараз основна частина угод перемістилися у більш дешевий сегмент $ 20-40 тис.

Через більш привабливі ціни, багато покупців переключилися з первинного ринку на вторинний. Тут ціни на житло продовжують потроху опускатися. Хоч і не такими темпами як рік тому.
 


                         



Коментарі