Економіка України
Подобається

Нове обмеження швидкості і звуження доріг: В Укравтодорі розказали про нові зміни в майбутньому

30/09/2017
Нове обмеження швидкості і звуження доріг: В Укравтодорі розказали про нові зміни в майбутньому

В Україні збираються звужувати смуги руху на міських дорогах з 3,75 метрів до 3 метрів. Проект такої державної будівельної норми (ДБН) авторства Укравтодору зараз перебуває на розгляді в Мінрегіонрозвитку. Якщо його приймуть, як це вплине на рух в містах, розбирався журналіст autonews.ua.

Ширина смуг руху в містах України в 3,75 метра визначена ДБН від 1992 і 2001 років. Експерти-дорожники вважають, що це і справді багато, і спочатку цифра 3,75 була скопійована з практики автомобілецентричних США (в середньому там смуги по 12 футів – 3,65 м). Для США це було обґрунтовано: американці завжди любили великі автомобілі, а міста будували з нуля. Це механічно взяли і в наші розрахунки, хоча в СРСР смуги магістралей загальноміського значення були по 3,5 метра. До слова, вузькі смуги на українських дорогах є і зараз (напр., у Києві – на вул. Володимирській, на Московському мосту), але вони оформлялися більше експериментом, «політичною» волею.

За словами директора компанії з транспортного моделювання «А+С Україна» Дмитра Беспалова, звуження смуг у певних місцях дозволить домогтися збільшення пропускної спроможності, а в інших – збільшить безпеку.


популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців

За підрахунками експерта, в Києві інструмент звуження смуг прямо зараз можна використовувати там, де на дорогах утворюються незаконні парковки. «Припустімо, на вулиці намальовані три смуги руху, половину першої смуги займають припарковані автомобілі, а потік транспорту, в принципі нормально, по двох інших їде як по трьох. Для Києва така ситуація не рідкість, особливо, коли стирається розмітка. У всіх таких місцях можна розглядати варіант звуження смуг. Ну і центральна частина, де значна частка пішоходів переходить дорогу, де потрібно знизити швидкість. Також це місця біля шкіл, торгових центрів, зупинок, місця концентрації ДТП, де збивають людей – там потрібно звужувати смуги, щоб заспокоювати трафік», – пояснює Дмитро Беспалов.


                         



Коментарі