Головні Новини
Подобається

У Раді схвалили важливу зміну в пенсійній реформі: як і коли зміниться життя українців

11/09/2017
У Раді схвалили важливу зміну в пенсійній реформі: як і коли зміниться життя українців

Профільний комітет Ради схвалив проект пенсійної реформи, який Кабмінзареєстрував під назвою "Про внесення змін до законодавчих актів з приводу підвищення пенсій". 

Правда, в самому документі мова йде не тільки про підвищеннявиплат, а й про посилення умов для виходу на пенсію. Одне з ключових нововведень,яке внесли парламентарії – вже через кілька років в Україні планують запуститинакопичувальний рівень системи. Для українців це означає, що на заслуженому відпочинку можна буде отримати відразу дві пенсії.

Популярне: Спільне занурення: як поліпшити стосунки

Що змінили

"Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення схвалив законопроект №6614 про пенсійну реформу до другого читання в парламенті. За відповідне рішення проголосували п'ять з семичленів комітету. В її структуру входять пропозиції уряду", – заявили в прес-службі Міністерства соціальної політики.

На своїй сторінці в соцмережі віце-прем'єр Павло Розенко уточнив: комітет крім пропозиції Кабміну схвалив правку, згідно з якою в 2019-му році повинна запрацювати накопичувальна пенсійна система. Тобто частина зарплати українців буде йти до Пенсійного фонду (ПФ) на виплату пенсій (солідарний рівень), а друга частина – на персональні рахунки (накопичувальний рівень). В результаті українці зможуть в майбутньому отримувати відразу дві пенсії з двох рівнів системи. Це нововведення не торкнеться пенсіонерів, але може значно збільшити майбутні пенсії ще працюючих українців.

Раніше 2019 го запустити накопичувальний рівень не вдасться. По-перше, для цього потрібно розробити ще цілий ряд законодавчих актів, а по-друге, все ще не ясно, куди будуть інвестувати накопичення. Думки про те, коли потрібно вводити накопичувальний рівень, в парламенті розійшлися. Так, 59 нардепів зареєстрували альтернативний документ, згідно з яким накопичувальний рівень має запрацювати вже в наступному році.

Якщо альтернативний законопроект приймуть, всіх українців у віці до 35 років зобов'яжуть збирати на пенсію. Ті, хто старше, зможуть брати участь в накопичувальному рівні за бажанням. Гроші будуть акумулювати в приватних пенсійних фондах. Кожен українець зможе вибрати фонд сам. "Застраховані особи для участі в накопичувальній системі пенсійного страхування, вибирають недержавні пенсійні фонди, в яких вони бажають формувати свої обов'язкові пенсійні накопичення. За бажанням особи, вона може в будь-який момент перейти до іншого недержавного пенсійного фонду", – йдеться в документі.

При цьому участь у солідарній системі ніхто не скасовує. Тобто зарплати 22% буде йти в солідарний рівень, і 2% – в приватний пенсійний фонд. Щороку сума, яку потрібно платити в приватний фонд, буде рости на один процентний пункт, поки не досягне 7% від зарплати.

Міністр соцполітики впевнений, що парламентарії приймуть саме урядовий проектреформи, його ж схвалили на засіданні Нацради реформ під керівництвомпрезидента. І зараз, відзначає експерт в сфері пенсійного забезпечення Тарас Козак,важливо, куди будуть інвестувати накопичення українців. У приватні фонди, якпропонують в альтернативному законопроекті, в цінні папери, в банки на спеціальнірахунки і т.д. експерт упевнений, що українці мають право самі вибирати, де зберігатигроші.

"На жаль, частина чиновників не хоче надавати громадянам право вибору, а мріє "засунути" всі засоби до державного Накопичувального Фонду. Де ті ж чиновники зможуть добре покерувати грошима майбутніх пенсіонерів. В інтересах своїх кишень.
Загалом, ми тільки напочатку баталій навколо дизайну майбутньої пенсійної системи",- зазначає Тарас Козак.

Старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко також впевнена, що державний пенсійний фонд – не найкращий варіант."Якщо другий рівень робити державним, як виписано в існуючому законодавстві, це не має ніякого сенсу. Не дарма МВФ категорично проти такого другого рівня. Якщо він державний, то всі проблеми солідарної системи перейдуть і на другий рівень. Держава та ж, якість управління те ж саме, гроші ті ж. Якщо вкладати гроші на депозити в державних банках або в державні цінні папери, як пропонують, … це все може призвести до зростання внутрішнього державного боргу", – розповідає Лідія Ткаченко.


                         



Коментарі