Економіка України
Подобається

Будівельний бум в Україні: кому варто остерігатися

05/09/2017
Будівельний бум в Україні: кому варто остерігатися

В цілому бум будівництва є позитивним явищем для економіки України, втім українцям не можна губити пильність

У останні роки у Києві будується рекордно багато нового житла. Керівник відділу розроблення макропруденційної політики НБУ Наталія Задерей розповіла, чи не є така ситуація прикладом мильної бульбашки.

За словам Задерей, бульбашки з’являються тільки під впливом великого попиту і зростання цін. В Україні ж ситуація протилежна та є чимало ознак надлишку пропозиції житла.

«Надлишок пропозиції – це ризик лише для окремих слабких забудовників та інвесторів сумнівних проектів, але не для фінансової стабільності та економіки в цілому, тому що банки задіяні у фінансуванні будівництва мінімально», – вважає представник НБУ. Обсяги іпотечного кредитування  в 1 млрд грн на рік – майже не впливають на попит.

популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців
 

На думку Задерей, ажіотаж спаде сам собою, коли забудовники зрозуміють, що ринок насичений, і попит не розігріти ані агресивною рекламою, ані зменшенням площі квартир.

«Привабливих земельних ділянок залишається все менше. А будинки з автозаправками замість дитячих майданчиків у дворі задовольнятимуть лише вкрай невибагливих інвесторів», – додає вона.

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко назвав головні чинники зростання ВВП України в першому кварталі 2017 на 2,5%. Найбільше зростання дало будівництво та операції з нерухомістю.


                         



Коментарі