Економіка України
Подобається

Як в Україні каратимуть за цькування на роботі

01/08/2017
Як в Україні каратимуть за цькування на роботі

Парламенту пропонують встановити кримінальну відповідальність за цькування на роботі

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 7005 щодо запобігання моббінґу.

Ініціатори – представники фракції Радикальної партії Дмитро Лінько та Андрій Лозовий. Вони пропонують ввести в українське законодавство поняття “мобінґ” в сенсі “форма психологічного насильства, яка полягає в тривалому й систематичному цькуванні працівника в колективі, сексуальному домаганні, психологічному тиску на нього з метою подальшого звільнення”.

У законі про працю пропонують прописати, що власник підприємства і установи “зобов’язується протидіяти мобінґу як негативному явищу в службово-трудових відносинах”.

Об’єкту цькування хочуть дозволили не відпрацьовувати два тижні після подачі заяви про звільнення на рівні з вагітними, тими, хто виходить на пенсію, переїжджає або доглядатиме за дитиною. Крім того, пропонують зобов’язати працедавця виплатити вихідну допомогу в розмірі не менше середньомісячного заробітку працівника, який звільняється через моббінґ.

“У випадку нанесення шкоди здоров’ю працівника, причиною якого став моббінґ, заподіяна шкода відшкодовується в розмірі понесених витрат на лікування та грошової компенсації моральної шкоди, яка відповідає розміру заробітної плати працівника за час перебування на лікарняному”, – йдеться в законопроекті.

Моббінґ пропонують криміналізувати. Зокрема, прописати в КК, що систематичне порушення прав працівника шляхом застосування психологічного насильства та інших елементів моббінґу караються штрафом від 34 тис. грн до 51 тис. грн або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років.


популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців

Крім того, ініціатори вважають за доцільне вказати в законі “Про зайнятість населення”, що держава гарантує захист від дискримінації у сфері зайнятості, необґрунтованої відмови у наймі на роботу, моббінґу і незаконного звільнення.


                         



Коментарі