Економіка світу
Подобається

Як обхитрити покупця: упаковка менша, а гроші ті ж

25/07/2017
Як обхитрити покупця: упаковка менша, а гроші ті ж

Британське управління національної статистики заявило, що так званої "сжімфляціі" (shrinkflation) всіляких продуктів харчування і споживчих товарів, включаючи шоколад, кава, фруктові соки і туалетний папір, які продаються в більш "економічною" упаковці.


Деякі виробники, визнаючи факт зменшення пачок своїх товарів, виправдовують це тим, що якість їхніх товарів покращився.
Частина з них пояснює необхідність зменшувати розмір упаковки зростанням цін на сировину через "брексіта", проте національне статуправління називає ці доводи безпідставними.


Одночасно, як свідчать офіційні дані, 614 товарів з 2012 по 2017 рік збільшилися в розмірах.

У статуправлінні повідомили, що феномен "сжімфляціі" не впливає на загальні показники інфляції в країні. У той же час в категорії бакалійних товарів і кондитерських виробів показники інфляції, перелічені з урахуванням стиснення розмірів упаковки, виявилися помітно вище.

_97066063_gettyimages-635865454
З 2012 року рівень інфляції цін на шоколад з урахуванням зменшилися пачок виявився на 1,22 процентних пункту вище. Як свідчать офіційні дані, тисячі товарів, що продаються в Британії, за останні п'ять років стиснулися в розмірах, при цьому не змінившись в ціні.
Популярне: В Україні подорожчали споживчі кредити
Наприклад, рулон туалетного паперу, виробленої однією з найпопулярніших фірм, Andrex, яка рекламується як "м'яка, міцна і довга" на тлі знаменитої картинки з цуценям лабрадора, ужался з початкових 280 аркушів спершу до 240, а зовсім недавно – до 221 листа, встановили журналісти з видання Which ?, який відстоює права споживачів.
У самій компанії Andrex сказали Бі-бі-сі, що хоч рулон і зменшився, сам папір стала набагато краще.
"Зменшення рулону на кілька листів дозволило нам здійснити багатомільйонні інвестиції в поліпшення споживчих властивостей товару, без чого це було б неможливо", – заявив прес-секретар компанії.

Покупці часто не помічають. що пляшки і пачки стали трохи менше
У компанії також додали, що ні диктують роздрібним продавцям, за якою кінцевою ціною виставляти товар.

_97056329_img_1875
Розмір має значення
Десятки найменувань шоколадних батончиків та інших солодощів також відчутно зменшилися в обсязі за останні роки. Пачка солодких драже в шоколадній глазурі Maltesers, наприклад, стиснулася на 15% – з 121 до 103 грамів.

Батончики KitKat і шоколадні драже Maltesers непомітно "худнуть"
Яка виробляє їх компанія Mars пояснила, що таким чином робить продукт більш доступним для споживачів.
Деякий час назад виробники шоколадок Toblerone кілька видозмінили їх характерну форму, збільшивши зазори між трикутниками, що дозволило непомітно зменшити вагу батончика на 12%.

Зазори між знаменитими "гірськими піками" Toblerone стали більше, а вага продукту – менше
Яка виробляє їх компанія Mondelez, коментуючи цей крок, заявила, що пішла на це, щоб ціна шоколадки залишалася доступною для покупців. За заявою компанії, вона змушена компенсувати зростання цін на різні інгредієнти.
Однак британський статуправління поставило під сумнів твердження виробників про нібито що має місце зростання цін на сировину.


Ціна імпортованого цукру в Європі неухильно падає з 2014 року і в березні 2017 року сягнула рекордно низької позначки, свідчать дані ОНБ.
Ціна какао-бобів – ще одного крупного інгредієнта в шоколадних виробах, – досягнувши піку в 2015 році, за останній рік різко впала.


Управління національної статистики також спростувало твердження про те, що в "сжімфляціі" останнього часу винен "Брексил", навіть незважаючи на те, що він вніс свій внесок на підвищення ціни окремих товарів, що імпортуються.
"Наш аналіз не виявив ніяких значимих змін після відбувся референдуму, які б вказували на вплив" брексіта "на ціни", – йдеться в заяві статистичного управління.


                         



Коментарі