Економіка України
Подобається

Влада залякує українців новими штрафами за комуналку

11/07/2017
Влада залякує українців новими штрафами за комуналку


Стало відомо, як покарають українців, які не платять вчасно за комуналку

Згідно з новою редакцією закону “Про ЖКП”, усім боржникам за кожен день прострочення доведеться платити пеню в 0,1% від суми боргу. При цьому, пеня нараховується за кожен день прострочення вже починаючи з 20 числа, відповідно, якщо заплатити 30 числа, доведеться заплатити на 1% більше.

Крім того, українці які заборгували за два місяці комуналки, позбавляються права на субсидію.

Однак найбільшу небезпеку для українців становить судовий розгляд з боку постачальника комунальних послуг. Як говорить юрист Олександр Плохотнік, якщо заборгованість перевищує 10 тисяч гривень, будь-який постачальник може подати до суду.

У ході розгляду справи суддя має право накласти арешт на машину, квартиру або інше майно і через виконавчу службу продати його в рахунок боргу. В українській практиці є прецедент, коли через заборгованість по комуналці сім’я втратила квартиру.

Житель Луцька Олександр Швейгер у минулому році залишився без житла через борг у 50 тисяч гривень. “Двушку” продали за 446 тис гривень, а “здачу” не повертали кілька місяців.

У той же час експерти підкреслюють, що влада намагається не доводити до арешту майна, а замість цього розміщують оголошення на будинках з переліком квартир, які мають заборгованість, спілкуються з боржниками і пропонують оформити договір реструктуризації, тобто виплачувати борг невеликими частинами кілька років.

 Дивіться також: Де в Україні можна купити техніку за безцінь
 

“Політика міста спрямована на те, щоб працювати з кожним випадком окремо. Потрібно зрозуміти, чому людина не платить. Буває, що сім’я виїхала на дачу і три місяці не платить, а є ситуації, коли це принципова позиція і люди роками не платять. Тоді потрібно якось людей мотивувати. Можливо, у людей немає інформації, що є можливість реструктуризації, він може прийти до постачальника і сказати: “я згоден крім поточних платежів сплачувати частину платежу в рахунок боргу”. І виконавча служба розуміє, що людина згодна платити”, – відзначають експерти.


                         



Коментарі