Економіка України
Подобається

Податок на нерухомість: за що можна потрапити до в’язниці

19/06/2017
Податок на нерухомість: за що можна потрапити до в’язниці

Українцям приходять нові платіжки на нерухомість – стало відомо, які штрафи загрожують тим, хто не буде вчасно платити

Нагадаємо, податкова служба повинна розіслати повідомлення і квитанції до 1 липня, а заплатити потрібно не пізніше 28 серпня.

Якщо ж не оплатити податок і прострочити платіжку на місяць, потрібно буде заплатити штраф, який становить 10% від податку. Якщо ж заплатити за нерухомість в жовтні, сума штрафи досягне вже 20% від нарахованого податку.

При цьому, відповідно до закону, податковий інспектор має право накласти на частину майна податкова застава. Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 ККУ).


 Дивіться також: Де в Україні можна купити техніку за безцінь

Нагадаємо, з 2015 року, після того, як парламент вніс зміни до Податкового кодексу, податки стягуються не тільки за будинки і квартири, а й гаражі, літні кухні, льохи і сараї (для більшості господарських будівель встановили нульову податкову ставку, – прим.ред .). Крім того, податком не обкладається майно сиріт та одиноких матерів, які виховують дитину-інваліда, податок не стягують з дитячих садків, комунальних будівель, храмів.

База оподаткування визначається місцева влада, однак в Податковому кодексі сказано, що не можна стягувати гроші за квартиру площею менше 60 квадратів і будинок від 120 квадратних метрів. Ставка податку може коливатися від 0 до 1,5% від мінімальної зарплати за кожен квадратний метр понад вказану норму.

Наприклад, житель столиці з квартирою в 100 квадратів заплатить податок за 40 метрів. Ставка податку прив’язана до мінімальної зарплати. В цьому році прийде платіжка за минулий, тоді податкова ставка була в розмірі одного відсотка від мінімалки – за 40 квадратів доведеться віддати державі 551 гривню. У наступному році українці заплатять за цей рік.


                         



Коментарі