Економіка України
Подобається

“Нафтогаз” повідомив, за що доведеться платити “Газпрому”

15/06/2017
“Нафтогаз” повідомив, за що доведеться платити “Газпрому”

В результаті скасування Стокгольмським арбітражом принципу “бери або плати” в договорі “Нафтогазу” з “Газпромом”, Україні належить компенсація переплати за газ, відібраний у IV кварталі 2014-го і в 2015 році, тобто за періоди, коли країна платила за газ за ціною, вищою від європейської, повідомляє Новое время з посиланням на заяву головного комерційного директора “Нафтогазу України” Катерини Шаповал.

“Ми не заперечували, що взяли газ в 2014-му і маємо за нього заплатити. Ми не вимагали в арбітражі, щоб нам дозволили не платити. Ми просили, щоб переглянули ціну. Цю вимогу було задоволено з квітня 2014 року. На жаль, не з 2011-го, як було зазначено в нашому позові. І ми просили європейську ціну мінус вартість транспортування. Але арбітраж сказав: просто європейська ціна. Адже за харківською знижкою в 2011-2014 роках не видно, що до квітня 2014 року ціна за контрактом була вище рівня європейських цін. Так що перегляд ціни буде лише з квітня 2014 року”, – повідомила вона.


 Дивіться також: Де в Україні можна купити техніку за безцінь
 

Також Шаповал зазначила, що в результаті перегляду Україні буде покладатися компенсація переплати за газ, відібраний у IV кварталі 2014-го і в 2015 році. Тобто за періоди, коли країна платила за газ за ціною, вищою від європейської.

“Ціна, яка буде переглянута з квітня 2014 року, почне застосовуватися не тільки до обсягів власне 2014 року, але і до того газу, який ми брали в 2015-м. Ми за нього заплатили за “зимовим пакетом”. Згідно з переглянутою ціною, там переплата з нашого боку”, – підкреслила вона.


                         



Коментарі