Головні Новини
Подобається

Чому тяжкохворі українці відмовляються від медичної допомоги

31/03/2017
Чому тяжкохворі українці відмовляються від медичної допомоги

Кожен другий українець припиняє лікування через брак грошей. Цю жахливу статистику оприлюднили сьогодні представники громадських організацій. З ліками має допомогти держава, проте в скарбниці традиційно не вистачає грошей. Пацієнтам, які досягли 18 років, зазвичай, доводиться рятувати життя за свій рахунок або шукати благодійників. Загалом, держава оплачує лише 10% закупівель ліків. Через дорогу вартість медпрепаратів кожен другий дорослий просто припиняє лікування або відкладає його, прирікаючи себе на смерть, – йдеться в сюжеті 24 Телеканалу.

Популярне: Samsung представила смартфони Galaxy S8 і S8+

"Чи платили ви за препарати, проходячи лікування амбулаторно? 97% говорять, що платили. Чи платили ви за препарати, проходячи лікування стаціонарно? Така ж цифра. 43% людей в Україні продають своє майно або цінні речі, займають кошти на ліки", – повідомила директор БФ "Пацієнти України" Ольга Стефанишина.

У Міністерстві охорони здоров'я проблему визнають. Керівниця відомства Уляна Супрун зазначила, що гроші в скарбниці є, але використовують їх неефективно.

Поліпшити ситуацію міг би закон про державні фінансові гарантії. Однак документ поки що не дійшов до парламенту. Законопроект змінює систему розподілу коштів: гроші держава виділяє не на утримання медустанов, а на конкретного пацієнта. Також він чітко визначить послуги і медикаменти, які купує держава, а які – пацієнт.

Нагадаємо, що з 1 квітня в Україні стартує програма "Доступні ліки". Пацієнти зможуть отримати препарати від серцево-судинних захворювань, діабету II типу і бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою.


                         



Коментарі