Головні Новини
Подобається

Крим може втратити статус вільної економічної зони

22/03/2017
Крим може втратити статус вільної економічної зони

Незабаром Кабінет міністрів може, нарешті, скасувати свою скандальну постанову №1035 "Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію". Також Міністерство з питань тимчасово окупованих територій найближчим часом звернеться до профільного парламентського комітету з проектом, який скасує дію закону про вільну економічну зону в Криму. 

Популярне: Росія ввела обмеження на грошові перекази до України

"Цей проект (який планується подати до Ради. – Авт.) в першій своїй частині говорить про те, що зупиняється дія закону про вільну економічну зону Крим, а друга частина вносить деякі зміни до чинного законодавства. Це і про правовий режим на тимчасово окупованій території (закон України про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України. – Авт.)… Це для того, щоб розширити законодавчу базу", – сказав Юсуф Куркчі.

За його словами, цей проект – друга спроба боротьби з постановою Кабміну №1035, яку прийнято на основі закону про спеціальну економічну зону "Крим". "Він (закон про спеціальну економічну зону. – Авт.) здебільшого регулює економічні відносини, і ще 2-3 статті стосуються фізосіб. Економічний сегмент цього нормативного акту не працює, тому що взагалі немає економічних відносин. Це дає впевненість, що потрібно скасовувати або зупиняти дію цього нормативно-правового акта і вносити зміни, щоб ті закони, які діють, були актуальними і ефективними", – зазначив заступник міністра.

За словами чиновника, новий варіант закону Міністерство подасть на найближчий профільний парламентський комітет. "Там є спрощення процедури перетину (адмінкордону. – Авт.), і перевозу особистих речей тощо. Там немає збільшення. Норма, яка регулювала обсяг тих речей, які людина має право перевозити, там взагалі скасована. Ми не говоримо про Митний кодекс, про статтю 270 або 370, які регулюють це, тобто ми їх взагалі скасовуємо. Людина повинна мати право перевозити свої особисті речі. Але не в будь-яких обсягах. Не може ж людина мати особистих речей два контейнери? Якщо людина переїжджає, вона повинна задекларувати , які речі вона перевозить", – пояснив Юсуф Куркчі.

Нагадаємо, 16 грудня 2015 року Кабмін прийняв постанову №1035 на основі норм закону України про спеціальну економічну зону в Криму після блокади товарних поставок до Криму. Урядовий документ повинен був вирішити проблему торгівлі з Кримом. На ділі ж, за словами чиновників Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і правозахисників, документ обмежив права фізосіб з перевезення особистих речей. За словами голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, доходить до абсурду: людям забороняють ввозити б/у чайники, дрилі, мікрохвильовки тощо.


                         



Коментарі