Головні Новини
Подобається

Поради підприємцям-початківцям: як вибратися з боргової ями

19/03/2017
Поради підприємцям-початківцям: як вибратися з боргової ями

У грудні минулого року заборгованість бізнесу по кредитах становила 786 млрд грн

Якщо у підприємця виникають проблеми в бізнесі, а під розвиток компанії було взято кредит – можуть зіпсуватися взаємини з банком. Щоб не доводити справу до судів, краще скористатися наявними можливостями Закону 1414-VIII "Про фінансову реструктуризацію", який вступив в силу восени 2016- го і скоро запрацює. У нюансах розібрався керуючий партнер ЮФ Pravovest Гліб Сегіда.

Популярне: Приват24 запровадив інноваційну систему оплати без платіжної картки

ОСНОВИ. У грудні заборгованість бізнесу по кредитах становила 786 млрд грн! При цьому в НБУ вважають, що прострочена чверть цих позик, а згідно з оцінками експертів – проблемними можна назвати половину бізнес-кредитів. "Новий закон дозволить банкам, як кредиторам, і юрособам-підприємцям як позичальникам, домовлятися про реструктуризацію легально, адже документ буде діяти три роки. Для цього створюється Секретаріат і Арбітражний комітет як незалежні органи, які контролюють процедури. А на термін переговорів сторін – від 90 до 180 днів – буде вводитися мораторій на виплату/нарахування відсотків і штрафів за кредитом, а також на реалізацію майна боржника", – уточнює Сегіда. Реструктуризувати позики можна буде шляхом списання частини суми боргу; зміни валюти позики; зміни терміну виплати боргу і величини платежів; зниження або скасування нарахування відсотків по боргу; залучення позичальником нового позикового фінансування з передачею раніше закладеного майна в заставу новому кредитору; передачі заставного або іншого майна боржника у власність банку; конвертації боргу в капітал боржника; реорганізації бізнесу (злиття, приєднання, поділ), зміни керівництва компанії. "У процедурі реструктуризації можуть брати участь не тільки фінансові компанії, а й фізособи-кредитори. Права на реструктуризацію не мають компанії, де розпочато процедуру банкрутства, і фірми, де власниками є пов'язані з кредитором особи", – уточнює Сегіда.

ПРОЦЕСИ. Для старту реструктуризації позичальник подає до Секретаріату заяву. "До нього додається згода кредитора на реструктуризацію: його повинні дати власники не менше 50% боргів позичальника. Якщо заяву відповідає вимогам закону, на наступний робочий день Секретаріат приймає рішення про початок фінреструктурізаціі. Секретаріат розсилає кредиторам повідомлення з датою перших зборів у справі – вони проходять в 7-10 робочі дні після старту реструктуризації", – говорить Сегіда. Далі, в термін до 7 робочих днів перед зборами, позичальник повинен надати кредиторам інформацію про поточну заборгованість, обґрунтування необхідності реструктуризації і прогноз по фінпоказників бізнесу на рік. "Після початку реструктуризації вводиться мораторій на 90 днів, ще на стільки ж він може бути продовжений. Якщо після півроку сторони не прийшли до компромісу – процедура припиняється. Можливі суперечки вирішуються в Арбітражі, без участі суду, що є швидкою процедурою. Але рішення Арбітражу остаточне і не може бути оскаржене в суді", – роз'яснює Сегіда.


                         



Коментарі