Махінації
Подобається

Що внесла в економіку країни система ProZorro?

26/02/2017
Що внесла в економіку країни система ProZorro?

З початку запуску системи публічних закупівель пройшов рік. Аналіз тендерів для вибору оціночної копанні при розрахунку тарифів на електроенергію показує, що корупція стала прозорою, пише Корупція Маркет

Як зазначає автор, в Україні кілька тисяч оціночних компаній, які мають сертифікати суб'єкта оціночної діяльності — свого роду ліцензію на оцінку. Але регулятор (НКРЭКУ) вирішив, що потрібно обмежити коло залучених оцінювачів "четвіркою", рекомендувавши проводити оцінку тільки в компанії Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, KPMG. Система ProZorro демонструє, що ці компанії виграють всі тендери, навіть не конкуруючи між собою, а інші програють, незважаючи на те, що пропонують більш низькі ціни. "Аналіз документів показує, що зауваження до двом компаніям не з "четвірки" — формальні, як кажуть, причепилися до ком. Але їх пропозиції відхиляються, а переможцем знову визнається ТОВ "Делойт і Туш", незважаючи на наявність дрібних порушень, на які в цьому випадку закрили очі", – йдеться в статті. 

Популярне: Якими будуть зарплати українців, якщо долар підскочить до 35 гривень?

Автор вважає, що творці системи ProZorro кажуть, що, мовляв, зробили все прозорим, а ви повинні знаходити спосіб, як це використовувати. Але прозорість — це тільки перший крок, треба рухатися далі по шляху неможливість довільного вибору переможця та відхилення інших учасників з надуманих і формальним умовам. 

"Ми дорікали тендерну палату в корупції, тому розробили спеціальний закон "Про публічні закупівлі" та систему ProZorro для того, щоб побороти цю корупцію. На жаль, аналіз показує, що перемогти корупцію не вдалося, а учасників з низькою ціною просто виключають, використовуючи надумані претензії і неіснуючі помилки. В результаті замість прихованої корупції ми отримали відкриту і навіть прозору, але від того не менш цинічною", – підсумовує автор.
 


                         



Коментарі