Економіка України
Подобається

Якими будуть зарплати українців, якщо долар підскочить до 35 гривень?

26/02/2017
Якими будуть зарплати українців, якщо долар підскочить до 35 гривень?

За два роки зарплати українців повинні зрости, але долар може підскочити до 35 грн. Такі прогнози життя країни на 2017-2018 роки зробили в Мінекономрозвитку і торгівлі (МЕРТ), передає Корупція Маркет

За розрахунками влади, будемо мати стабільне підвищення реального ВВП, зарплати в доларовому еквіваленті підвищаться з 215 доларів майже до 250 доларів, а зростання цін може відстати від зростання доходів на 12%.

Популярне: Подвійна пенсія: хто зможе отримати більше? Може це будете ви?

Експерти називають плани влади занадто оптимістичними в частині зростання ВВП і зарплат, однак згодні, що в середньому багато макропоказники досяжні, але за умови деескалації бойових дій. В іншому випадку економіка недобере по ВВП, доходів бюджету, зарплат "перебере" по зростанню інфляції та безробіття, девальвації гривні.

Економіст Іван Нікітченко вважає, що базовим сценарієм може стати усереднений прогноз МЕРТ з включенням за деякими напрямками максимальних позицій. “За два роки зростання реального ВВП складе 2-3%, інфляція буде коливатися в межах 9-12%. Це непоганий сценарій, демонструє подальше одужання економіки.

Прогноз інфляції в 9% на 2017 рік можна вважати оптимістичним, адже в наших умовах індекс споживчих цін менше 10% говорить про те, що рівень доходів населення поступово стане адаптуватися до поточним курсом валют, зростання компослуг і т. д. Все це призведе до реального зростання середніх зарплат населення з 5200 у минулому році до 7000 грн в цьому і 8000 грн у наступному. Старт підвищення заробітків дано, так як мінзарплата становить 3200 грн. Тобто роботодавці змушені будуть виводити доходи з тіні, створювати легальні робочі місця. Все це дозволить за два роки знизити безробіття до 8-9% з 9,9% у 2016 році", — уточнює Вона.

За словами Нікітченко, середній сценарій реальний тому, що в 2017-2018 роках не очікується різких коливань курсу валют. “У Мінекономіки обіцяють, що середньорічний курс долара буде 28-29 грн в цьому році і 30-32 грн в наступному, — прогнозує Вона. — Це можливо, оскільки Нацбанк тепер дотримується політики повільної девальвації гривні, що відповідає поточному стану економіки.

Як правило, гривня дешевшає в січні-лютому і жовтні-грудні, коли на неї найбільше тиснуть інфляція, необхідність закупівлі газу і вугілля, підвищення соцстандартів, зростання "комуналки". Щоб падіння гривні не було різким, НБУ використовує резерви, щоб за 2-3 місяці стабілізувати гривневі коливання", — зазначає Вона.


                         



Коментарі