Економіка України
Подобається

“Причин для зростання курсу немає, але… він росте”, – експерти про валютний ринок

18/02/2017
“Причин для зростання курсу немає, але… він росте”, – експерти про валютний ринок

Гривня стабільна, причин для зростання курсу долара немає, а недавні коливання – наслідок лише тимчасового спаду ділової активності і дій спекулянтів.

Така позиція Мінфіну щодо ситуації на валютному ринку, передає Корупція Маркет

«У бюджеті закладено курс 27,2 гривень за долар. В принципі, це те, що зараз є на ринку. І ми вважаємо, що таким курс і буде протягом року. Якщо зміниться – потрібно буде змінювати плани, але зараз таких підстав немає», – інформує міністр фінансів України Олександр Данилюк. 

Популярное: Наслідки будуть жахливими: на людей чекає щось страшне. Це трапиться вже скоро

Втім, кажуть експерти, немає причин говорити про ймовірність реального зміцнення нацвалюти, яка в грудні 2016 року знецінилася відносно долара США по середньозваженому курсу на міжбанківському валютному ринку на 6% – до рівня 27,19 гривень за долар, і до рівня 29 гривень за долар на готівковому ринку. Тепер, коли ситуація більш-менш стабілізувалася, вважають аналітики, похитнути її може що завгодно.

«Ринок зараз в очікуванні. Він чекає новин, позитивних або негативних, від яких буде залежати курсова динаміка. Або ж гривня буде падати, або ж вона буде зміцнюватися. Але, знову-таки, для значного зміцнення потрібна якась мотивація. Поки у нас немає точок росту, з яким би ми бачили прогноз на надходження валютної виручки. Поки що ми в процесі міжнародного поділу праці, ми не знаходимо нових ринків, і не збільшуємо свій експорт. На відміну від імпорту, в якому ми постійно потребуємо, в імпорті енергоносіїв і так далі», – повідомляє економіст Максим Серпухов.

Досвід останніх років свідчить про те, що рік в Україні без курсових коливань не проходить. Істотну роль тут відіграє спекулятивний фактор. Впливовим він буде залишатися, вважають аналітики, і протягом 2017 року.

«Природно, що розгойдування ринку є. І досить великі для цього є кошти у спекулянтів. Я думаю, що все буде залежати від політичної кон'юнктури. Якщо політична кон'юнктура, і це буде ринку вигідно, то буде розгойдування. Якщо ж політична ситуація така, що потрібно буде демонструвати стабільність, спекулянти не будуть виходити на ринок, їх будуть відсікати на цьому етапі», – говорить економіст Максим Серпухов.

Дійсно, кажуть експерти, на нинішньому рівні долар протягом всього 2017 залишатися може. Не з-за реальних економічних чинників, а через адміністративних заходів, які вживатиме регулятор. Адже і Нацбанку і уряду вкрай необхідно стримати курс на тому рівні, який прописаний у бюджеті. Інакше – збільшення видаткової частини і дірки у державному кошторисі. Чому саме їх закривати – новими кредитами або новими податками для громадян та підприємців, експерти прогнозувати не беруться.
 


                         



Коментарі