Економіка України
Подобається

Реформа в дії?: чому амбітні цілі “Укрпошти” можуть не відбутися

17/02/2017
Реформа в дії?: чому амбітні цілі “Укрпошти” можуть не відбутися

Нова стратегія "Укрпошти" – чому може не вийти.

"Укрпошта" презентувала п'ятирічну стратегію розвитку. Однак в презентації досить багато фактів, які складно виконати. Тому проект, що розроблявся півроку, може «не злетіти", передає Корупція. Маркет

На важливі вопроси відповів Данило Ваховський, екс-керівник по зв'язках з громадськістю "Нова Пошта" та "Укрзалізниця".

Формальним приводом для чергової зустрічі міністра інфраструктури Володимира Омеляна з журналістами стала корпоратизація "Укрпошти". Але привід передачі всіх активів поштового "динозавра" в одну юридичну особу здався недостатньо потужним.

Тому керівник компанії Ігор Смілянський разом зі своєю командою презентував «Стратегію фундаментальної трансформації" Укрпошти "на найближчі п'ять років".

Поява на публіці Смілянського-стратега, через 9 місяців після затвердження на посаду, можна пов'язати з провалом Омеляна-реформатора в кейсі з "Укрзалізницею" і тепер в авангард галузевих комунікацій виведені головні поштовики.

Для людини, не знайомої з ринком поштової логістики, презентація команди "Укрпошти" дійсно здається проривний, в ній багато графіків та цифр, а журналістам легко "нарізати" з неї новини про електромобілі і багатомільйонні інвестиції.

Проблема тільки в тому, що цей документ абсолютно відірваний від реальності і стратегією в тому вигляді, як її розуміють в корпораціях, не є.

Стратегія передбачає конкретні речі з обґрунтуванням і ризиками, спирається на реальну ситуацію в країні і на ринку.

Наприклад, показники ринку посилок "Укрпошта" для чогось занизила в рази. У презентації компанія вказала, що в 2016 рік вона доставила 20 млн відправлень, в той час як інші оператори – 71 млн.

У той же час з публічної інформації про показники роботи в минулому році однією тільки "Нова пошта" відомо, що приватний оператор доставив 110 млн відправлень.

Якщо відняти від цих даний доставку документів і фрахт, виявиться, що менеджери "Укрпошти" розділили весь ринок між двома операторами, проігнорувавши не тільки третього за величиною гравця "Міст-Експрес", але десяток дрібніших компаній.

У підсумку, вся подальша стратегія завоювання 36% ринку посилок розбивається об банальне нерозуміння реальних цифр і структури цього ринку.

Дивно виглядає і обіцянка "Укрпошти" пересилати 2,2 посилки на душу населення (в порівнянні з 0,5 посилки зараз). Тобто або в компанії склали план захоплення 100% ринку, а не 36%, або прогноз зростання пораховано неправильно.

Більшість заяв в стратегії не містить ніяких цифр. Наприклад, обіцянка скоротити черги або терміни доставки не містить цифр по швидкості обслуговування.

Дивні емоції викликає ідея запуску кур'єрів на електромобілях. При всій гламурності і іміджевої привабливості, цей вид транспорту практично не придатний для міської логістики в українських містах: через відстаней, дорожнечі обслуговування і складнощів з ремонтом.

Сама пророблена частина презентації – необхідні інвестиції. Тут можна знайти і придбання 4 тис. Автомобілів і комп'ютеризація всіх 11 тис. Відділень за $ 52 млн., що становить близько $ 4,5 тис. на відділення. При вже зараз частина відділень комп'ютеризовано, а значить витрати на 1 точку ще вище.

Незважаючи на те, що збільшення мінімальної зарплати до 3200 грн відправило бюджет "Укрпошти" в нокдаун, в стратегії немає нічого про необхідність оптимізації персоналу навіть у перспективі 5 років.

Замість цього – підвищення середньої зарплати в 2,5 рази за 5 років. Погана новина, вона вже виросла для 31,5 тис листонош завдяки "людоцентричному" уряду.

Виступ керівника поштового відомства і опублікована презентація нагадують не менш розлогі минулорічні заяви керівництва залізниці.

Найсумніше, що документ представлений публіці після більш ніж півроку злагодженої роботи нової команди. Такі речі дискредитують і незалежні конкурси, і здатність держкорпорацій розвиватися.


                         



Коментарі