Технології
Подобається

“Ідея – План – Дія!”: стартапи, що змінили життя на краще

17/01/2017
“Ідея – План – Дія!”: стартапи, що змінили життя на краще

Винахідливість – найцінніший ресурс сучасності. Саме інженерам, програмістам та підприємцям під силу творчо вирішувати важливі для суспільства проблеми

В Україні багато талантів, головне – створити умови для їхнього розвитку, аби ідеї українських інженерів могли змінювати реальність довкола кожного з нас, говорить Корупція Маркет

Поштовх до зростання

Сьогодні майже кожен прилад можна підключити до інтернету, збирати з його допомогою різні дані й перетворювати їх на корисну інформацію. Розумне місто, дім або кавовий автомат – все це наслідки поширення інтернету речей. Але насправді цей тренд охоплює мало не всі сфери життя: екологію, медицину, агробізнес, роздрібну торгівлю та інші.

Створювати і реалізовувати проекти зі сфери інтернету речей непросто: молодим талантам часто бракує технологічного досвіду, розуміння бізнес-сторони процесу і вміння переконливо розповідати про переваги своєї ідеї. Тому в багатьох країнах існують стартап-екосистеми – інкубатори та акселератори – вони дають шанс винахідникам у короткий термін «виростити» свої проекти.

Зазвичай, учасники стартапів мають різний досвід: це і студенти, які марять технологіями, і досвідчені інженери та програмісти, що полишили високооплачувану роботу в IT-компаніях заради власного проекту. А мотивує винахідників не стільки бажання заробити, як вирішити конкретні проблеми конкретних людей.

Технології для повноцінного життя

Команда студентів, що створила стартап OpenWorld мала за мету допомогти незрячим самостійно пересуватися містом. В Україні офіційно зареєстровано понад 50 тис людей із серйозними вадами зору, серед них понад 10 тисяч — діти. Ми нечасто бачимо їх на вулицях тому, що українські міста зовсім неадаптовані до їхніх потреб. Рішення, яке розробила команда – це Bluetooth-маячки, розміщені на громадському транспорті та об`єктах міської інфраструктури, а також мобільний застосунок. Щойно незряча людина потрапить у зону дії маячка, вона дізнається, що поблизу знаходиться певний об`єкт: наприклад, аптека або лікарня. Маячок буде далі супроводжувати її до цілі завдяки звуковим сигналам зі смартфону. Датчики також допомагають орієнтуватися в міському транспорті: застосунок повідомлятиме, який саме автобус прибуває до зупинки. Нещодавно у рамках пілотного проекту датчиками OpenWorld був оснащений підземний перехід на Майдані Незалежності в Києві. Крім того, пілотні партії уже замовили Львівська, Луцька та Рівненська міські адміністрації.

Інновації в традиційній агросфері

Інша, не менш важлива місія винахідників, – розвиток української економіки. Наприклад, запровадження інновацій в ті сфери, які вважаються найбільш традиційними – як-от аграрна індустрія. Україна – один із найважливіших гравців на глобальному агроринку, але лише за рахунок великих посівних площ, а не високої врожайності. Сьогодні країни у всьому світі досягають високих рівнів врожайності саме завдяки технологічним рішенням. Команда Agromonitor розробляє точне вимірювальне обладнання для сільського господарства. Завдяки різноманітним датчикам фермери можуть вимірювати вологість, температуру ґрунту та повітря і ще низку інших показників на кожному клаптику посівної площі. Програмне забезпечення легко трансформує ці дані у корисну для агрономів аналітику. Це дає їм змогу заощаджувати на воді, насінні, паливі, реагувати на несприятливі погодні умови, заздалегідь планувати наступний урожай. Так Agromonitor допомагає українським аграріям стати ще більш конкурентоспроможними на глобальному агроринку.

Порятунок для кавоманів

Винахідники знають: на кожну проблему є рішення. І це не обов`язково має бути глобальна проблема. Команда DeviceVoice замислилася над тим, що кавові автомати у місті надто часто виявляються несправними. Зазвичай їх оглядають з певною періодичністю, тому інженери не можуть заздалегідь знати про технічну проблему або нестачу певних інгредієнтів. Розроблена DeviceVoice система моніторингу слідкує за всіма показниками вендингових автоматів в онлайн-режимі, а також дає можливість розрахуватися за каву банківською краткою. Завдяки цій системі працівники моніторингових служб виїжджають саме туди, де потрібна їхня допомога, а користувачі завжди можуть випити каву, маючи при собі тільки банківську картку.

Головне – мотивація

Як на мене, не важливо яку проблему хоче вирішити стартап: реформувати цілу індустрію, спростити життя людям з обмеженими можливостями чи просто дати українцям змогу розрахуватися за каву онлайн. Тішить саме те, що учасники інкубаторів в Україні передусім прагнуть покращити рівень життя в Україні та світі, а вже потім думають про те, як заробити на своїй ідеї.


                         



Коментарі