Економіка України
Подобається

Як платити за комунальні послуги тим, хто отримує субсидію?

27/12/2016
Як платити за комунальні послуги тим, хто отримує субсидію?

Триває опалювальний сезон, платіжки за комунальні послуги більшості в українців порівно з неопалювальним періодом зросли в кілька разів. Більше половини домогосподарств в Україні цьогоріч скористалися державною допомогою на оплату ЖК-послуг, однак з порядком оплати у багатьох субсидіантів часто виникають питання, передає Корупція Маркет

Для кожної сім’ї субсидія визначається індивідуально в залежності від рівня доходів. При цьому за основу беруться встановлені Кабінетом Міністрів нормативи споживання (наприклад, 2,4 куб. метри холодної та 1,6 куб м гарячої води на особу – детальніше за посиланням). Але не завжди ці нормативи відповідають фактичному споживанню – наприклад, коли сімейство економить, або якщо якийсь час в оселі ніхто не проживає або ж хтось з членів родини поїхав на відпочинок чи у відрядження. Може складатися ситуація, коли розмір призначеної субсидії покриває усі витрати на використані послуги. Як же тоді сплачувати за комунальні послуги?

«Кожне домогосподарство повинно сплачувати різницю між вартістю за фактично нараховані послуги  та розміром призначеної субсидії. Якщо ж було використано менше, ніж покриває субсидія, то зекономлені кошти перейдуть на оплату послуг в наступному місяці – в межах поточного опалювального сезону», – розповіла «ЕнергоЛайфу»  начальник управління соціального захисту населення (Депратаменту праці та соцзахисту населення Полтавськолї ОДА) Світлана Матуйзо.

Щоправда, кожному сімейству також залежно від рівня доходів визначається розмір обов’язкового щомісячного платежу. Якщо в якомусь місяці сім’я спожила менше, ніж становить цей платіж, то сплачувати треба лише за фактично використані послуги – не більше.


                         



Коментарі