Економіка України
Подобається

Український борщ за рік подорожчав майже вдвічі

26/12/2016
Український борщ за рік подорожчав майже вдвічі

Зокрема, ціни на м'ясну продукцію виросли приблизно на 30%, передає Корупція Маркет

Ціни на овочі з борщового набору на Україні за рік зросли майже в два рази. Зараз, щоб зварити каструлю українського борщу з м'ясом об'ємом 3,5–4 літра, потрібно витратити від $5 (понад 130 грн.).

За даними громадського об'єднання «Економічний дискусійний клуб», ще на початку цього року ціна набору становила 74 грн. (близько $3).

М'ясна продукція, а також вироби, що виробляються з м'яса, за рік подорожчали приблизно на 30%, перевищивши 100 грн. за кілограм. Ціни на вітчизняні овочі повільно зростали кожен місяць на 2-3%. Особливо ж зросли ціни в переддень Нового року.

«У другій декаді грудня порівняно з початком місяця буряк (ціна) зросла на 2,8%, до 3,72 грн. за кілограм, картопля – на 1,6%, до 5,21 грн. за кілограм, капуста – на 2,7%, до 3,75 грн. за кілограм, морква – на 1,5%, до 4 грн. за кілограм», – зазначає Держстат.

Сметана подорожчала на 2%, до 38,95 грн. за кілограм.

За даними експертів аграрного ринку, овочі, що входять в борщовий набір, у 2015 році подорожчали в середньому в два-три рази порівняно з 2014 роком. Пов'язано це з тим, що в Україні в минулому, як і цього року, знизилося виробництво, а компенсувати нестачу власної продукції імпортом поки не вдається. Імпортна продукція також істотно подорожчала через девальвацію гривні.
 


                         



Коментарі