Економіка України
Подобається

В Україні вартість електроенергії може знизитися

16/12/2016
В Україні вартість електроенергії може знизитися

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики, а також комунальних послуг планує знизити оптово-роздрібну ціну електричної енергії вже з 1 січня 2017 року і, відповідно, 1 квітня 2017 року, передає Корупція Маркет

Відповідного роду рішення планується прийняти на засіданні членів НКРЕ 20 грудня, пише видання "Біржовий лідер". Проект постанови НКРЕ пропонує встановити середньорічну оптову ринкову ціну на весь наступний рік на рівні 1285,06 грн/Мвтг, без якого-небудь ПДВ (зараз це – 1490 грн./Мвтг, без урахування ПДВ).

В поквартальному розрізі зниження ціни виглядає так. З 1 січня оптово-ринкова ціна буде знижена на 10% і складе 1341,6 грн/Мвтг. З 1 квітня – оптово-ринкова ціна зменшиться ще на 5,8 відсотків і в підсумку становитиме 1263,8 грн./Мвтг. В 3-му та 4-му кварталах 2017 року зниження ціни не планується. Глава Міненергетики та вугільної промисловості В. Насалик підтвердив ці відомості, заявивши, що зниження буде першим за останніх 25 років. Підставою для прийняття такого рішення стане цілком стабільна генерація електричної енергії в Україні.

Важливо нагадати, що 13 грудня глава Нафтогазу А. Коболєв розповів, за яких саме умов в Україні може бути знижена ціна на газ для населення, а також промисловості. Раніше голова Нацкомісії регулювання енергетики і компослуг Д. Вовк заявив, що регулятор хоче знизити тарифи на енергію для всіх промислових споживачів у новому році.

8 грудня набув чинності закон про Нацкомісію, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і компослуг. Згідно йому, членів НКРЕ затверджує президент на підставі рішення спеціальної Номінаційної комісії. Така Номінаційна комісія завжди складається з 5 членів, 2-х визначати повинен президент, ще 2-х — ВРУ і 1-го – Кабмін.

Як повідомляв до цього нардеп А. Рябчин, при подібній формулою більшість у згаданій Номінаційної комісії виявиться у президента. До складу самого регулятора будуть входити 7 членів, включаючи голову. Вони будуть призначатися на 6 років без якого-небудь права обіймати посаду більше 2-х термінів. При цьому голови НКРЕ обирають члени регулятора за допомогою таємного голосування. Його переобирають кожні 2 роки після дня офіційного затвердження 1-го складу Нацкомісії. У прикінцевому положенні говориться, що до членів і чинному главі НКРЕ президентом буде застосовуватися ротація, за якою члени регулятора підлягають звільненню в 3 етапи.

Трьох перших членів змінити повинні не пізніше 6 місяців з початку набуття чинності закону, ще двох – не пізніше 12 місяців, а от решти – не пізніше ніж через 18 місяців. "Фінансування самого регулятора здійснюється саме за рахунок надходжень до спецфонду держбюджету внесків на регулювання, які сплачуються суб'єктами господарювання, що здійснюють свою діяльність у сферах енергетики і комунальних послуг", – наголошується в документі.
 


                         



Коментарі