Економіка України
Подобається

Студенти зможуть отримувати більше 2 тисяч гривень

16/12/2016
Студенти зможуть отримувати більше 2 тисяч гривень

Стипендію потрібно розглядати не як щось само собою зрозуміле, а як різновид винагороди за успіхи у навчанні, вважає аналітик Андрій Вигиринский. За його словами, виплата стипендій повинна бути стимулом, винагородою за працю, сумлінність, дисципліну. А мотивація, мовляв, навчання – це одне, а в реальному житті вона не згодиться, – аргумент того, хто згодом не буде працювати, точно так само, як він і не навчався, передає Корупція Маркет

Прем'єр Володимир Гройсман цього тижня на зустрічі зі студентами заявив, що розміри академічних стипендій будуть збільшені на третину, зокрема встановлюються підвищені розміри для відмінників і дефіцитних спеціальностей. Плани та механізм їх реалізації відображені в проекті постанови Кабміну, який зараз проходить громадське обговорення. 

– Відразу звертаю увагу, що розподіл стипендій не змінилося: як і раніше будуть існувати академічні стипендії та соціальні, – каже Вигиринский. – З 1 вересня 2017-го мінімальну академічну стипендію планується встановити на рівні 1100 гривень на місяць. Розмір соціальної стипендії для студентів внз І–ІІ рівня акредитації – 754 грн., III-IV рівня акредитації – 1000 грн. Для вирішення питань з призначення та позбавлення стипендії, надання матеріальної допомоги, заохочення за успіхи у навчанні, громадській, спортивній та науковій діяльності, створюються стипендіальні комісії, до складу якої будуть входити керівник навчального закладу, представники фінансових підрозділів, декани факультетів (завідуючі відділеннями), представники органів студентського самоврядування, первинних профспілкових організацій студентів.

За словами Вигиринского, документом передбачено кілька видів академічних стипендій:

засновані президентом, ВР, Кабміном і т. п.,
звичайні академічні,
підвищені за досягнення у навчанні та для деяких спеціальностей.
Хто ж буде отримувати підвищені стипендії?

По-перше, вуз, в межах коштів, передбачених для виплати стипендії, призначає їх на підставі рейтингу успішності, роз'яснює Андрій Вигиринский. Примірний порядок формування рейтингу повинен бути затверджений Міністерством освіти і науки. Якщо на дату закінчення семестрового контролю студент не виконав вимог навчального плану з певного навчального предмета (дисципліни) навіть за мінімальним критеріям, буде вважатися, що він має незадовільні результати навчання.

Перед початком підведення підсумків кожного семестрового контролю, вчена рада вузу визначить однаковий для всіх курсів та спеціальностей (напрямів підготовки):

ліміт стипендіатів, яким буде призначатися академічна стипендія,
ліміт осіб, яким призначаються академічні стипендії в підвищеному розмірі за особливі успіхи у навчання (до 2% від ліміту стипендіатів).
У разі, якщо студент має відмінну успішність або займає найвищі рейтингові позиції, розмір академічної стипендії збільшується на 45,5 відсотків, тобто з базових 1100 грн. до 1600 грн.

За особливі успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній або науковій діяльності студентам можуть призначатися іменні або персональні стипендії навчального закладу — плюс ще 100 гривень. Тобто всього 1700 грн.

Студентам, які навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), визначеними додатком до цього Порядку, розмір мінімальної звичайної академічної стипендії збільшується на 27,2%.

Тобто, якщо, студент має право за результатами навчання на підвищену академічну стипендію, та ще й вчиться за певною спеціальністю, він має можливість підвищити свій дохід:

1700+27,2%=2162 грн.

До речі, підсумував Вигиринский, оновлений перелік демонструє галузі економіки країни, в яких відчувається кадровий голод. Це важлива інформація для тих, хто тільки обирає майбутню професію, підказує, які професії будуть затребувані в Україні.
 


                         



Коментарі