Економіка України
Подобається

У тристоронніх газових переговорах було досягнуто приховані цілі «Газпрому», Україна і ЄС.

12/12/2016
У тристоронніх газових переговорах було досягнуто приховані цілі «Газпрому», Україна і ЄС.

Незважаючи на безрезультатність, приховані цілі «Газпрому», Україна і ЄС в тристоронніх газових переговорах було досягнуто.

 Таку точку зору висловив заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев в коментарі кореспонденту ГолосUA.

 "Слова Коболєва (про безрезультатність тристоронніх газових переговорів – ред.) Прозвучали відразу після закінчення переговорів. Але тут є один важливий нюанс: російська сторона-то якраз відразу після закінчення переговорів заявила, що вони як-раз домовилися про все », – сказав він.

 При цьому експерт пояснив, що головним результатом газових переговорів стало з'ясування позицій кожної зі сторін – учасниць, а не конкретні домовленості.

«Перед цією зустріччю кожна зі сторін ставила перед собою різні цілі. Але ці цілі, скажімо так, не артикулювати. Вони були латентними, прихованими. Зокрема, однією з таких латентних цілей української сторони було з'ясування відповіді на питання, чи є у російського «Газпрому» вільний ресурс газу на випадок, якщо зима буде холодною, а запасів в підземних газових сховищах не вистачить. Але офіційно, за великим рахунком, ніякої мети не було. А російська сторона теж мала свою приховану мету. Це була необхідність з'ясувати, чи можна ще буде продати газу або в Європі, або в Україні? І – в якому обсязі? », – повідомив він.

 Нагадаємо, домовленостей про укладення додаткової угоди до контракту між "Нафтогазом України" і "Газпромом" на тристоронніх переговорах за участю Єврокомісії досягти не вдалося.

"Поки, на жаль, угоди досягти не вдалося. Сподіваємося, що це можна буде зробити в майбутньому, але сьогодні ми не змогли підписати додаткові угоди. Без нього покупка російського газу відповідно до контракту між" Нафтогазом "і" Газпромом "неможлива", – заявив Коболєв.


                         



Коментарі