Економіка України
Подобається

Нова система нарахування стипендій: в одних забирають, а іншим піднімають?

07/12/2016
Нова система нарахування стипендій: в одних забирають, а іншим піднімають?

6 грудня Кабінетом Міністрів України було прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України. Під зміни «потрапив» та Закон України «Про вищу освіту», говорить Корупція Маркет

У прийнятому законопроекті йдеться про те, що академічні стипендії будуть нараховуватись особам, які досягли значних успіхів у навчанні або наукової діяльності. Частина студентів, які мають право на отримання академічних стипендій встановлюються Вченою Радою вищого навчального закладу в межах визначених Кабінетом Міністрів України загального відсотка студентів, які мають право на отримання стипендій.

Також у законопроекті сказано, що студенти, які мають право на отримання соціальної стипендії, і при цьому мають право отримувати академічну стипендію, можуть вибрати одну з двох зазначених вище стипендій.

Для студентів, які навчаються на «гостродефіцитних» спеціальностях, а саме «Освіта» та «Математичні, природничі та технічні науки», може бути встановлено підвищений розмір академічної стипендії.

Після публікації даного законопроекту, студенти написали петицію про недопущення скасування стипендії студентам. У соціальних мережах студенти вищих навчальних закладів стали публікувати пости «Я студент (-тка), і я проти законопроекту №5130».

У Міністерстві освіти і науки України написали спростування на «скасування виплат стипендій у 2016 році», в якому йдеться, що жодних рішень про скасування стипендій Міністерство не брало. Крім того, частина студентів також зможе претендувати на стипендії, але це буде вже оновлена модель фінансування вищої освіти. Міністерство намагається перейняти досвід провідних країн світу, у відповідності з чим чіткіше розмежовувати соціальну і академічної стипендії.

Як заявляє Міністерство освіти і науки, зміни в принципах нарахування стипендій не будуть стосуватися студентів, які вже навчаються, а тільки тих, хто вступатиме у вищі навчальні заклади.

На даний момент законопроект ще не підписаний Президентом України. Але його умови абсолютно суперечать Закону України «Про вищу освіту», в яких сказано, що академічні стипендії виплачуються 2/3 курсу на кожній спеціальності. Крім того, відповідно до Закону України розмір мінімальної академічної та соціальної стипендії не може бути менше, ніж розмір прожиткового мінімуму в розрахунку на одну людину в місяць. Виходячи з цього пункту випливає, що за станом на 1 грудня 2016 року, згідно з редакцією закону про держбюджет, мінімальна академічна стипендія повинна дорівнювати мінімальній заробітній платі, яка становить 1600 грн.

Варто відзначити, що умови Закону України «Про вищу освіту», а саме стаття 62 пункт 6, не виконуються в теперішньому часі. Якщо ж законопроект №5130 все ж таки буде підписаний, то тоді про виконання Закону і мови бути не може: нові умови перекреслений старі, і тоді студенти, які не потрапляють під нові критерії для отримання стипендії, зможуть на неї тільки умовно претендувати.

На даний момент, спираючись на заяву Міністерства освіти і науки України, студенти, які зараз навчаються у вищих навчальних закладах можуть «видихнути», так як їх зміни у нарахуванні стипендій не торкнуться, а от майбутнім абітурієнтам варто готується до більш ретельного «відбору», для отримання стипендій.
 


                         



Коментарі