Економіка України
Подобається

Е-декларації 2017: вчителів перевірять на корупцію

07/12/2016
Е-декларації 2017: вчителів перевірять на корупцію

З нового року директори шкіл, ректори університетів і керівники училищ, академій та інших навчальних закладів повинні подати електронні декларації. Таке рішення прийняли в уряді.

Там наголошують, що до списку освітян, яким необхідно подати декларації, також входять керівники обласних управлінь освіти, спеціалісти департаментів освіти, які курують певні напрями, передає Корупція.Маркет

Метою подання таких декларацій є зменшення корупції в освітній сфері, кажуть у Кабміні.

"Подання декларацій керівниками різних освітніх закладів — це правильне рішення. Думаю, після подання вилізе багато цікавої інформації — про автомобілі директорів шкіл і ректорів, про їхні будинки й квартири. Особливо проблеми будуть у керівництва університетів у обласних центрах. Там вищі навчальні заклади дуже корумповані, налагоджений цілий трафік хабарів від викладачів до керівництва", – каже аналітик компанії AFS Володимир Марченко.

За його словами, крок влади вимагати декларації у працівників освіти спрямований більше на підняття рейтингу уряду в суспільстві, ніж на наповнення бюджету й затримання корупціонерів.

"Так, заклади освіти у нас корумповані. Однак рівень хабарів від студентів не порівняти із доходом суддів, прокурорів і податківців. Він у десятки разів більше. І це дуже добре розуміють у Кабміні. Впевнений, що вони зумисне вирішили зобов'язати освітян заповнити декларації, бо їх легше буде затримувати. І суспільству приємно, що пов'яжуть директора школи, який за 300 гривень на вечір здав комусь спортзал, і владі добре. В безтолкових державних юристів не буде труднощів посадити директора або ректора, за них ніхто з правоохоронців не заступиться. А ось у суддів — кругова порука, у прокурорів — теж. І з податківцями непросто. Тому вже з 2018 року почнеться справжня боротьба із корупціонерами, але ні влади, ні "хлібних" служб вона не торкнеться", – прогнозує експерт.

Нагадаємо, цього року нардепи внесли всі свої статки в е-декларації. Введення цього типу звітності вимагав ЄС. Це було однією з умов надання Україні безвізового режиму із країнами Євросоюзу.


                         



Коментарі