Економіка України
Подобається

Чим заробляє Україна: продаємо дроти і їжу, купуємо газ і бензин

21/11/2016
no-cover

За 10 місяців експорт впав на 7%, але до кінця року чекають поліпшення, передає Корупція маркет.

Україна продовжує знаходити все нові ринки збуту для своєї продукції, яка раніше продавалася в Росію, але виявилася там непотрібною через "торгові війни", розв'язані східним сусідом. Про це говорять дані Держслужби статистики і Держфіскальної служби за 10 місяців нинішнього року. У нас не тільки з'являються нові серйозні партнери (Таїланд, Бангладеш), але і стійко зростає частка аграрного сектора. Експерти кажуть, що за ним – майбутнє України, приблизно через 10 років ми станемо однією з провідних аграрних країн світу.

ЧИМ ТОРГУЄМО. Як видно з інфографіки, головні позиції українського експорту – як і раніше метал, руда, зерно і соняшникова олія. Як і раніше, країна потребує енергоносіїв, легкових автомобілів, ліків. А ось позиції експорту-імпорту поводяться по-різному навіть з одними і тими ж торговими партнерами. Так, обсяг торгівлі з РФ постійно падає, хоча як і раніше ця країна – наш головний бізнес-партнер. Україна постачає росіянам продукцію машинобудівної, хімічної галузей, продукти. Але якщо в 2013-му російський напрямок становив 24,5% нашого експорту і 30,2% імпорту, в 2015-му – вже 12,8% і 20,6%, то в 2016-му – лише 10% і 13, 1%. У той же час в Польщу і Єгипет наш експорт зріс за рахунок продовольства, в Туреччину і Китай, навпаки, впав, тому що скоротився попит на метал і руду. В цілому за 10 місяців цього року маємо зниження на 7% продажів і на 1% покупок в порівнянні з минулим роком. При цьому в Європу наш експорт збільшився на 3% і зберігся на колишньому рівні в країни Південно-Східної Азії і Єгипет. Причому не тільки за рахунок сировинних позицій, але і високотехнологічної продукції. Так, наприклад, зросла частка поставок у ЄС трансформаторів, підшипників, верстатів і устаткування для деревообробної і м'ясної промисловості (Румунія, Угорщина), електричних проводів (Німеччина).

untitled_22

ЕКСПЕРТИ. Економіст Іван Нікітченко зазначає, що український експорт знижується швидше, ніж імпорт. "Це пов'язано з тим, що наша країна поки не може гідно конкурувати на міжнародних ринках після втрати російського ринку збуту. Крім того, удар по експорту завдало зниження його обсягів до Китаю і Туреччини. Туди Україна в основному продавала метал. І в підсумку китайці зараз нарощують своє виробництво, а турки знизили споживання через кризу", – говорить експерт. На його думку, Україна довго буде мати проблеми з низьким обсягом експорту, оскільки не може запропонувати за кордоном високотехнологічну продукцію: "Подивіться, що ми продаємо. В агросекторі – в основному це сировина така, як пшениця, а могли б запропонувати готові вироби. Реально не торгувати металопрокатом, а, наприклад, обладнанням. Адже всім відомо, що додана вартість товару дає більше доходу". Президент Украналітцентра Олександр Охріменко прогнозує, що до кінця року 7% падіння експорту вдасться компенсувати за рахунок того, що взимку підуть вгору ціни на зерно і вже дорожчає залізна руда. "У фізичному обсязі Україна імпортувала на 20% зерна більше, ніж рік тому, це говорить про завоювання нових ринків збуту, – аналізує Охріменко. – А ось в грошах виручили за зерно стільки ж, скільки і рік тому, через зниження його вартості на світових ринках". Що стосується зростання імпорту енергоносіїв з Європи, то експерт каже, що це пов'язано з повною відмовою від закупівель російського газу і придбанням його по реверсним схемами – тепер російський газ йде до нас із Заходу. Також стала більше частка білоруського бензину і дизпалива, а російського – менше.

ПРОГНОЗИ. При цьому Іван Нікітченко вважає, що, незважаючи на стискання обсягів експорту та імпорту, бити на сполох поки не варто: "Якщо в майбутньому році вдасться уникнути різкої девальвації гривні, то експорт та імпорт збережуться на нинішньому рівні. А з урахуванням того, що економіка поки що не оговталася від кризи, збереження обсягів експорту та імпорту – зовсім непогано. Тобто це дозволить економіці і далі йти на поправку". Охріменко також бачить майбутнє в інтеграції з Європою: "Крім агросектора, де практично вдалося досягти стелі поставок, Україна знаходить своє місце у виробництві та постачанні комплектуючих, побутових товарів з пластмаси. Залишиться і частка в експорті металу".

Найменший торговий оборот у України за 10 місяців цього року зафіксовано з Гондурасом: ми продали їм товарів за все на $ 10,2 тис., далі йдуть Уругвай – $ 12,2 тис. і Ямайка – $ 18,1 тис. Найменше товарів ми купили в Палестині – на $ 1,6 тис., в Габоні і Нігері, відповідно, на $ 800 і $ 100. За словами експертів, мова, швидше за все, йде про разову закупівлю в портах або аеропортах, це можуть бути продукти і побутові товари.


                         



Коментарі