Махінації
Подобається

Як корупціонери наживаються на субсидії (ВІДЕО)

14/11/2016
Як корупціонери наживаються на субсидії (ВІДЕО)

Субсидії на комунальні послуги вже отримують 6,5 мільйона українських сімей. До кінця року їх кількість може зрости до 9 мільйонів.

Малозабезпеченим сім'ям субсидія покриває близько двох третин витрат на комунальні послуги. Цю систему в уряді вважають панацеєю для зубожілого населення.

Втім, експерти вважають, що допомога оплати комунальних послуг українців – це другорядна функція субсидій. На їхню думку, це схема вимивання коштів з бюджету України і організація доходів постачальників ресурсів.

Експерт інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук розповів, що в минулому держава встановила норму споживання на рівні 7 кубів газу на людину, але реальне споживання становить не більше 4 кубів. За різницю в 3 куби держава все одно платило постачальнику.

Цю корупційну складову спробували ліквідувати і зменшили в квітні 2016 року норму споживання газу в 5,5 кубів. Експерти вважають, що і це не допоможе. Уникнути схеми можна відмовившись повністю від будь-яких норм споживання. На заміну нормам повинні прийти установки лічильників у всіх домогосподарствах.

Заступник голови комітету ВРУ з питань будівництва та житлово-комунального господарства Олена Бабак вважає, що таким чином можна уникнути зловживання.

Однак, найбільша біда криється у відсутності реальних грошей на субсидії. За словами Олени Бабак, людина не бачить цих коштів, як і Теплоенерго, ці кошти реальні тільки для Нафтогазу.

З 40 мільярдів передбачених на субсидії в минулому сезоні, чверть коштів не використовували.

У цьому році на програму субсидій планують 52 мільярди гривень. Зростання виплат в Кабміні пояснюють зростанням тарифів. Експерти кажуть, щоб уникнути непрозорих схем, слід виділяти гроші на рахунки споживачів.


                         



Коментарі