Технології
Подобається

В Україні “заморозили” реєстрацію сільгосптехніки

24/10/2016
В Україні “заморозили” реєстрацію сільгосптехніки

З-за того, що фермери не можуть поставити трактори і комбайни на облік, вони припадають пилом на складах, вганяючи селян збитки, каже Корупція Маркет

Після ліквідації Держсільгоспінспекції українські фермери з початку жовтня цього року фактично втратили можливість не тільки придбати нову техніку для своїх господарств, але і продати стару. І якщо найближчим часом проблема не вирішиться, то під загрозою ризикують виявитися посівні і збиральні кампанії 2017 року.

Три тижні на один комбайн

Проблеми з реєстрацією техніки підтверджують у багатьох компаніях, у тому числі New Holland Agriculture, Case IH, AGCO Corporation, CLAAS, John Deere та ін.

"У Держсільгоспінспекції просто немає фінансування і людей, які б займалися питанням постановки техніки на облік. У МВС від цієї функції теж відмовилися. Вирішення питання вязло на себе Мінапк — для цього планується створення окремих підрозділів при департаментах міністерства, але поки що цього не відбувається, і вже проплачена техніка просто стоїть на складах", — розповів UBR.ua генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Тарас Висоцький.

У кращому випадку, якщо реєстрацій зараз і відбувається, то з дуже великими затримками — раз у місяць "на добровільних засадах" може вийти "на облік" один фахівець. 

З 1 жовтня тільки днями аграрії змогли поставити на облік першу одиницю техніки. Тобто, замість 5-7 днів, зараз це займає близько 20, і це якщо пощастить.

З поля ні ногою

Неможливість поставити техніку на облік, на ділі означає наступне: пересуватися по дорогах загального значення трактори та інша техніка для полів просто не мають права. У фермерів є два варіанти: або сподіватися, що поліція не зупинить і не конфіскує техніку прямо на дорозі, або щоразу замовляти спеціальний транспорт для транспортування трактора з місця на місце. А така послуга, враховуючи габарити та вагу сільгосптехніки, коштує нині не дешево.

"Оренда транспорту -16 грн./км плюс 50% за габарити. І зазвичай просять оплатити дорогу відразу в обидві сторони. А відстані бувають немаленькі, і платити кожен раз, коли потрібно перевезти техніку з поля на поле кілька тисяч гривень аграріям не по кишені. Такі затримки безпосередньо можуть вилитись у подорожчання їхньої продукції", — зазначив у бесіді з UBR.ua начальник бюро маркетингу заводу-виробника "Бердянські жниварки" Вадим Клименко.

Матеріальні збитки несуть і самі компанії-виробники. Так, на сьогоднішній день на дилерських складах припадають пилом близько 100 тракторів, 20-30 комбайнів та іншої техніки сільськогосподарського призначення. 

"Всього близько 150 одиниць техніки. І це накопичилося тільки за жовтень. Якщо питання найближчим часом не вирішиться, кожен місяць її буде стає все більше", — каже Тарас Висоцький.

Продають по довіреності

Звичайно, фермери можуть ризикнути і користуватися технікою нелегально, але це загрожує чималими штрафами. На це аграрії поки що не йдуть, оскільки пік робіт, на яких потрібна техніка. вже пройшов. Але якщо проблема затягнеться до наступної весни (до посівних і збиральних робіт), ситуація може різко загостритися.

У самому Міністерстві агрополітики обіцяють вирішити питання з створенням нових підрозділів до кінця цього року — тоді Держсільгоспінспекція повинні бути вже остаточно ліквідована як юридична особа.

На сьогоднішній день є варіант продажу техніки за тим же принципом, що і автомобілів — по генеральній довіреності. Але це підходить тільки для б/у техніки, якої у загальному обсязі реєстрацій — лише 15-20%. Та й такий крок може виручити наших аграріїв лише як тимчасовий захід, оскільки сільгосп компаніям потрібно мати можливість повною мірою розпоряджатися своїми активами, наприклад, для залучення кредитних коштів, а з комбайном "за дорученням" зробити це не вийде.

"Якщо проблема не вирішиться до початку червня наступного року, то у аграріїв полетять всі бізнес-плани не тільки щодо оновлення парку техніки, але і збирання врожаю. Це виллється в колосальні збитки для самих фермерів і для гаманців споживачів, оскільки всі ризики і витрати аграрії будуть змушені закласти у свою продукцію", — застерігає Вадим Клименко.


                         



Коментарі