Економіка України
Подобається

Не використали субсидію – повертайте гроші

17/10/2016
Не використали субсидію – повертайте гроші

Донедавна платіжки за газ тішили очі і серця споживачів великими, а часто навіть гігантськими, сумами переплат, пише Корупція Маркет. Багато хто завдяки цим сумам всі літні місяці міг користуватися газом без оглядки на лічильник і при цьому не платити за нього.

Аби врегулювати питання, Кабмін видав постанову № 534. Вона стала чинною 30 серпня і зобов’язала поставників газу зробити перерахунки. Масштаби цих перерахунків для Рівненщини на прохання нашого кореспондента оприлюднив начальник відділу розрахунків ТОВ «Рівнегаз Збут» Іван ПУСТОВІТ.

– Спеціалісти ТОВ «Рівнегаз Збут» провели розрахунок та здійснили повернення невикористаних субсидій до бюджету на загальну суму близько 546 мільйонів гривень, – розповів Іван Ілліч. – Для цього ми перерахували 81 тисячу особових рахунків.

Тобто 78 відсотків від загальної кількості субсидантів, яких обслуговують рівненські газовики, у нових платіжках, що прийдуть за підсумками жовтня, вже не побачать великих переплат. Відповідно до рішення уряду частину нарахованої субсидії за попередній опалювальний період з їхніх особових рахунків спишуть та повернуть до бюджету. Залишають там тільки вартість 100 кубометрів природного газу. Зауважимо, що стосується такий захід тільки тих споживачів, які використовують газ для опалення. А в тих, хто має вдома тільки газові плити чи плити плюс колонки, їхню переплату не відібрали.

Навіть тим, у кого їх відібрали, не варто впадати у паніку. Адже фактично доводиться повертати до державного бюджету всього тільки залишки невикористаної субсидії на газ. Ну а та частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення, що еквівалентна вартості 100 кубометрів газу, тобто сьогодні це 687 гривень, зараховується споживачам як оплата послуг на наступні розрахункові періоди.

Із 257 тисяч споживачів природного газу області 143 тисячі отримують субсидії на газ.

Споживачі зможуть побачити суми повернень у жовтневих рахунках за спожитий природний газ у вересні. Формула здійснення цих розрахунків нескладна. Отже, коли є бажання переконатися, чи правильно вам зробили перерахунки, можете скористатися формулою, яку ми наводимо нижче.

Коли ж ви не дружите з арифметикою, просто зайдіть в Особистий кабінет на сайті 104.ua, де відображено стан ваших розрахунків і вказано суму повернень.

Що це дає? Давайте казати правду: раніше люди, щоб використати субсидію повністю, треба чи не треба, а спалювали газ. Включать котел на повну котушку, й випускають вироблене ним тепло у відкриті вікна. Тепер потреба іти на такі хитрощі у них відпала.

Компетентний коментар

Роза СЛОБОДЕНЮК, начальник відділу соціальних виплат департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації:

– Сьогодні в області налічується понад 163 тисячі отримувачів субсидій. За новим порядком, який почав діяти з 1 травня 2015 року, до цього процесу долучилися майже 190 тисяч родин. А всього в програмі, відколи почалося спрощення процедури отримання субсидій, було задіяно понад 150 тисяч домогосподарств. Значна частина цих субсидій відшкодовує людям послуги з газопостачання. Але процедура повернення невикористаних субсидій стосується (крім газопостачання) також теплопостачання і електропостачання (але тільки в частині тих розмірів призначених субсидій, які використовуються на опалення). Така процедура відбуватиметься щороку. Постанова вже передбачила повернення невикористаних субсидій і за підсумками опалювального сезону 2016-2017 років.


                         



Коментарі