Економіка України
Подобається

Кремль в паніці: російське міненерго знову пропонує Україні купити газ у “Газпрому”

15/10/2016
Кремль в паніці: російське міненерго знову пропонує Україні купити газ у “Газпрому”

Росія в черговий раз запропонувала поставляти газ Україні за наявності грошей для оплати. Міністр енергетика РФ Олександр Новак в Гоа (Індія) заявив, що Росія готова повністю забезпечити транзит газу через Україну) для європейських споживачів і постачання газу для закачування в ПСГ, передає Корупція Маркет.

Умовою поставок він назвав "наявність відповідних грошових ресурсів в України необхідний обсяг газу буде поставлений".

На думку російського міністра в українських підземних сховищах недостатньо газу для проходження зими.

"Це ризики для українських споживачів, що їм доведеться скорочувати споживання газу, якщо зима буде холодною це значні ризики", — вважає міністр.

Він припустив, що виникає загроза користування транзитним газом, як це було іноді в попередні роки".

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" не купує російський газ без підписання додаткової угоди до контракту Юлії Тимошенко від 2009 року, а поставки російського газу в Україну здійснюються на умовах передоплати.

У 2016 році Нафтогаз і Газпром не змогли домовитися про ціну на російський газ для України, тому імпорт газу здійснювався тільки з європейського напрямку (Словаччина, Польща й Угорщина).

Без підписання додаткової угоди до контракту існує ризик, що Газпром зарахує передоплату в рахунок боргів за take-or-pay, які НАК оскаржує в арбітражі.

За словами менеджменту Нафтогазу, до завершення осіннього слухання в Стокгольмському арбітражі Україна не буде закуповувати російський газ.
 


                         



Коментарі