Економіка України
Подобається

6 принципів, що допоможуть заощаджувати з низькою зарплатою

07/10/2016
6 принципів, що допоможуть заощаджувати з низькою зарплатою

Навіть із невеликою зарплатою можна щомісяця відкладати понад 500 грн. І при цьому не знижувати якості свого життя.

"Головне, системно підходити до витрат та їхнього планування. Не робити імпульсивних кроків, але в той же час не намагатися суттєво зменшити кількість усіх необхідних покупок", – говорить фінансовий консультант Олександр Бойко.

Портал "Корупція.Маркет" пропонує 5 принципів, що допоможуть заощаджувати людям із малими доходами.

Щомісяця плануйте витрати

Перед початком кожного наступного місяця варто мати список необхідних і другорядних витрат. Якщо вони всього на 5-7% менші від доходу, то від частини з них треба відмовитися.

"Різниця між доходом і витратами має бути щонайменше у 20%. Якщо людина не дотримується цього правила, то не лише не зможе заощаджувати, а й залізе в борги. Адже нерідко бувають витрати на лікування чи усунення якихось неполадок техніки", – пояснює спеціаліст.

Крім цього він радить фіксувати всі витрати. Такий підхід не лише дисциплінує, а й потім дасть можливість скласти реальну картину витрат – скільки йде на харчі, побутову хімію, комунальні послуги.

"Записувати витрати зручно в блокноті або в смартфоні. Для таких речей уже є безліч додатків, які самі рахують витрати й розбивають по групах придбані товари", – говорить Олександр Бойко.

Після двох-трьох місяців посиленого обліку варто відмовитися від тих витрат, на які йде багато коштів, або знайти їм альтернативу.

Не платіть за сервіс, без якого можна обійтися

У більшості людей багато витрат іде на послуги, до яких вони звикли за кілька років. Це може бути підвезення артезіанської води в бутлях, обслуговування автомобіля на фірмовій СТО, корекція нігтів у манікюрному салоні.

"Автомобіль можна спробувати обслуговувати на дешевшому сервісі, воду самому набирати в бюветі. Якщо, скажімо, вдома практично не дивитеся телевізора, відмовтеся від кабельного телебачення. Заощадите близько 100 гривень", – каже спеціаліст.

Кошти, які раніше йшли на ці послуги, варто відкладати.

Заплатіть собі податок

Кожен українець сплачує державі десятки податків — при купівлі в магазинах, при отриманні зарплати на роботі й навіть при розміщенні депозиту. Тому варто ввести умовний податок і для себе.

"З кожної зарплати або якогось іншого доходу відкладайте 5 відсотків. Якщо купуєте подарунок комусь, кладіть в свою копилку ще 50 гривень. Якщо витратилися в магазині на понад 500 гривень, відкладайте 20 відсотків від заощадженої суми. Якщо десь отримали знижку — на їжу, одяг чи пальне, то зекономлену суму також відкладайте. Такий підхід дозволить людині із зарплатою у 2500-3000 гривень відкласти понад півтисячі. При цьому суттєвих утиснень у витратах вона не відчує", – говорить Олександр Бойко.

Відмовтеся від дрібних покупок

Більшість мешканців великих міст під час дороги на роботу звикли купувати каву в кавомобілі, солодощі чи балувати себе ще чимось. В середньому житель Києва, який через день бере каву біля роботи, витрачає на це близько 300 гривень.

"Так само варто вчинити із сигаретами. Адже вони шкодять не тільки здоров'ю, а й фінансам. А ті, хто полюбляють ще й після роботи попити пива, взагалі витрачають за місяць на це близько 700 гривень", – каже фінансовий консультант.

Щодня перераховуйте гроші

Якщо зарплата приходить на платіжну картку, то найкраще її одразу знімати. Адже психологічно витрачати електронні кошти значно легше, ніж паперові. Бажано мати у гаманці якомога крупніші банкноти, їх використовувати складніше.

"Взагалі варто щодня перераховувати гроші. Це дуже стимулює до економії. Раз на тиждень намагайтеся "чистити" гаманець від монет і купюр, дрібніших 10 гривень. Дріб'язок складайте собі в копилку", – говорить Олександр Бойко.

Змініть підхід до походу в магазин

Слід уникати частих походів до магазину. Оскільки маркетинговий хід кожного з них так продуманий, аби примусити покупця купити більше, ніж йому потрібно.

"І йдеться не лише про солодощі на касі чи, скажімо, акційні пропозиції. Вже стало нормою, що людина йде в супермаркет за хлібом і молоком, а повертається іще й із іншими товарами. Бо поки проде по рядах, згадає чого бракує. Так влаштована психологія кожного. Тому варто ходити на закупи не частіше 1 разу на тиждень", – радить фахівець.

Перед походом варто мати список необхідних продуктів і пакети для них.

"Якщо купувати пакети на касі, то за рік витрачатимете на них близько 200 гривень. Також не варто робити імпульсивні покупки".


                         



Коментарі