Махінації
Подобається

Влада бореться за контроль над сигаретним бізнесом Януковича

05/10/2016
Влада бореться за контроль над сигаретним бізнесом Януковича

За останній тиждень багато точок із продажу сигарет спорожніли — як у спальних районах столиці, так і в райцентрах різних областей. Асортимент зменшився в рази. Найбільший дефіцит найдешевших сигарет, пише Корупція.Маркет.

"Такий стан речей — це наслідок проблем у найкрупнішого постачальника тютюнових виробів – "TEDIS-Україна". На нього зараз полює Державна фіскальна служба та низка інших контролюючих органів", – говорить економіст Владислав Загородній.

За його словами, "TEDIS -Україна" є монополістом на ринку тютюну. Постачає сигарети у 80% всіх роздрібних точок держави. Має своїх представників у кожному місті.

"У нього є можливість продавати сигарети кіоскам і магазинам дешевше за конкурентів. Для підприємців це дуже вигідно, бо вони встановлюють середню ринкову роздрібну ціну й мають більший навар. Цей монополіст настільки укріпився на нашому ринку, що його представники вже стали вимагати гроші за оптові поставки товарів протягом тижня. Наприклад, за алкоголь продавці розплачуються за місяць", – каже експерт.

Він припускає, що перевірки держорганами "TEDIS-Україна" пов'язані із перерозподілом прибуткового бізнесу в Україні.

"Думаю, влада хоче через приближені до себе фірми отримати хоча би частку цього бізнесу. А разом із ним й величезні доходи. Так робило нерідко оточення Януковича до 2014 року. Після того, як процес перерозподілу завершиться, дефіцит сигарет зникне. Все буде, як раніше", – пояснює Владислав Загородній.

Нагадаємо, з 29 вересня у великих містах України проходять обшуки фірм-філіалів компанії TEDIS. Її керівництво звинувачують в ухилянні від сплати податків на суму 4,1 млрд грн.

"TEDIS-Україна"створили 2011 року люди з оточення Януковича та російський олігарх Ігор Кєсаєв. Він також має бізнес із виготовлення й продажу зброї. Зараз керує підприємством Борис Кауфман. Вітчизняні ЗМІ його називають "смотрящим за підприємствами сім'ї".


                         



Коментарі