Махінації
Подобається

Дешево і сердито: Скандальний закон в Польщі озолотить гінекологів України

04/10/2016
Дешево і сердито: Скандальний закон в Польщі озолотить гінекологів України

Якщо в Польщі ухвалять скандальний закон, в Україні зросте «медичний туризм», пише Корупція.Маркет.

Про це розповіли експерти.

Зараз країну охопили масові страйки через наміри влади повністю заборонити аборти. Тисячі одягнених в чорне жінок вийшли на акцію «Чорний протест» з гаслами: «Моє тіло – моє діло», «Право вибору – право людини».

Зараз в Польщі дозволено переривати вагітність у разі серйозних проблем зі здоров’ям матері чи плода або якщо жінка завагітніла в результаті згвалтування або інцесту. Але правляча консервативна партія «Право і справедливість» (ПіС) і католицька церква написали законопроект про повну заборону абортів, який в першому читанні прийняв днями польський парламент, де ПіС тримає більшість.

За словами експертів, закон може призвести до збільшення ризикованих підпільних абортів (зараз щорічно їх роблять 150 тисяч поряд з приблизно тисячею легальних), більше жінок їздитимуть на операції за кордон.

«Вже багато років польки їздять лікувати зуби і переривати вагітність в прикордонні регіони України, зокрема, до Львова. Їм тут приблизно за 500 злотих (близько 3 тис. грн) роблять це підпільно, оскільки згідно із законом, українські лікарі не проводять таких операцій іноземкам», – розповів один з львівських гінекологів.

Офіційно медики заперечують заробітки на абортах польським жінкам. За словами Ігоря Потапова, фахівця з акушерства та гінекології Львівської ОДА, аборти роблять лише українкам за місцем прописки.

 

Водночас екс-українка, а нині мешканка Кракова Галина Воєвода розповіла журналістам, що до українських лікарень у багатьох поляків недовіра, хоча ті, хто живе ближче до польського східного кордону, все ж обирають Україну.


                         



Коментарі