Економіка України
Подобається

Валютна осінь: скільки буде коштувати долар?

17/09/2016
Валютна осінь: скільки буде коштувати долар?

Сильне падіння гривні в останній місяць паніку не викликало, але змусило хвилюватися: що буде далі? Переступить чи долар психологічну позначку в 30 гривень і як це вплине на ціни в магазинах.

"Корупція.Маркет" опитав економістів про причини і прогнозах на короткострокову перспективу.

Експерти стверджують, що девальвація національної валюти відбувається не тільки в Україні, а й сусідніх країнах. Причому основні причини однакові – геополітична нестабільність і низькі світові ціни на експортні товари.

"Різке падіння цін на зерно і кукурудзу в першу чергу трошки підігріло якісь спекулятивні очікування від девальвації", – пояснив головний аналітик Concorde Capital Олександр Паращій.

Він звернув увагу і на фактор імпорту. "З початком осені у нас завжди зростає попит на іноземну валюту в зв'язку зі збільшенням імпорту енергоресурсів Як завжди, потрібно в терміновому порядку готуватися до зими, накопичувати запаси природного газу та інших енергоресурсів Так що деяка девальвація дійсно очікувана ..", – Відзначив він.

Фінансовий аналітик Роман Корнилюк також вказує на те, що головною причиною знецінення гривні щодо долара, що почалося з другої декади серпня 2016 року, може бути обвал світових цін на зернові – пшеницю і кукурудзу.

"Ці товари – основа нашого продовольчого експорту, який склав в минулому році близько $ 15 млрд або 40% від загальної валютної виручки в Україну, тому, якщо не відбудеться відновлення цін на зерно, Україна при всіх рівних умовах може недоотримати близько $ 3-4 мільярдів" , – пояснив фахівець.

Стрибки курсу, за його словами, поки що співмірні з прогнозованою інфляцією в 12-15%, тому поки що не здатні викликати значного підвищення цін, на відміну від тарифів або сезонного підйому цін на овочі та фрукти.


                         



Коментарі